Žindyvių maitinimasis

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Padidinta bendra energijos vertė, baltymų kiekis skaičiuojamas 1,5 g vienam kilogramui idealaus kūno svorio.

Žindyvėms reikalinga adekvati ir subalansuota dieta nėštumo metu prarastiems ir pieno gaminimui reikalingoms maistinėms medžiagoms atstatyti. Pieno gaminimui reikėtų kasdien apie 800 kcal. Iš riebalų atsargų pieno gaminimui išeikvojama apie 300 kcal (endogeninės kalorijos). Dėl to žindyvei papildomai reikėtų su maistu gauti apie 500 kcal (egzogeninės kalorijos) energijos poreikiams patenkinti (200 kcal daugiau nei nėštumo metu). Kiekviename 1 ml krūties pieno yra 67-77 kalorijos. 100 ml pieno pagaminti reikia 80-95 kalorijų. Jei maitinama krūtimi ilgiau ir žindyvė liesėja, kalorijų kiekis didinamas. Atitinkamai reikėtų proporcingai daugiau maistinių medžiagų. Be to, dažnai žindyvė jaučia troškulį, reikėtų jai daugiau gerti skysčių. Adekvataus krūties pieno gaminimui ir motinos dehidratacijos profilaktikai skysčių rekomenduojama 2000-2500 ml. Krūties pieno sudėtis priklauso nuo to, ką žindyvė valgo. Pieno gaminimo ląstelės reguliuoja angliavandenių, baltymų, riebalų ir daugelio mineralų kiekį motinos piene. Be to, jos reguliuoja gaminamo pieno kiekį, kai žindyvės dieta būna mažai kaloringa. Esant neadekvačiai dietai (jei sunaudojama mažiau nei 1800 kcal), motinos pieno kiekis mažėja. Stokojant piene kai kurių maistinų medžiagų, naujagimis gali susirgti įvairiomis ligomis.

Žindyvės dietą turi sudaryti įvairus maistas, kad ji gautų adekvatų kalorijų ir maistinių medžiagų kiekį. Pagrindinės maistinės medžiagos, kurios gerina atstatymo periodą, yra baltymai, riebalai, cinkas, vitaminai A, C. Dietoje turėtų būti biologiškai vertingų produktų, kuriuose būtų reikiamas kiekis minėtų maistinių medžiagų.

Riebalai yra reikalingi kalorijų poreikiams patenkinti. Dietoje turėtų vyrauti nesočiosios riebalų rūgštys. Geriausia tiktų vartoti augalinius aliejus.

Geriausi biologiškai vertingų baltymų šaltiniai yra gyvūniniai baltymai: pieno (jei toleruojate) – liesas pienas (nugriebtas pienas) ir jo produktai (liesa varškė, jogurtas, sūriai), mėsos bei žuvies baltymai (liesa mėsa, žuvis, jautiena, viščiukų mėsa ar kalakutiena).

Angliavandenių kiekis dietoje didinamas iš grūdinių produktų.

Pirmaisiais mėnesiais kūdikiui būna pilvo spazmai. Tiksli jų atsiradimo priežastis nežinoma, tačiau didelės įtakos tam turi motinos raciono sudėtis – šokoladas, svogūnai, Briuselio kopūstai, brokoliai, baltagūžiai kopūstai, kalafiorai, ankštiniai ir kt. Daugelis maisto produktų yra kūdikio virškinimo sutrikimų priežastis.

Lengvi alkoholiniai gėrimai prieš maitinant kūdikį nedidelėmis dozėmis leistini (alus, vynas), kad žindyvė relaksuotųsi. Stiprių gėrimų reikėtų vengti, nes jie gali pažeisti kūdikio smegenis ir nervų sistemą. Su motinos pienu kūdikis gali apsinuodyti, jei motina valgė užkrėstos žuvies, mėsos, pieno ir kt.

Sveikai žindyvei papildomų vitaminų ir mineralų nereikėtų vartoti. Vegetarėms patartina vartoti vitamino D preparatus, B grupės vitaminus. Būtina pasitarti su gydytoju.

Tinkamo žindyvių maitinimosi tikslas:

  • laipsniškai normalizuoti kūno svorį, kad atgautumėte idealų ar optimalų kūno svorį;
  • mažiausiai 6 mėn. turėtumėte krūties pieno;
  • mažintumėte maitinimosi rizikos veiksnius (venkite vartoti vaistų, narkotikų, negerkite alkoholinių gėrimų);

Dažniausiai užduodami klausimai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi.

 

Pagrindinė žindyvių dieta (P2ž)

Patarimai žindyvėms:

  • dieta turėtų būti individuali, nes nėra „stebuklingų" dietų specialiai žindyvėms;
  • dieta turėtų būti subalansuota, kaloringa – turėtų būti daugiau kaip 1600 kcal per dieną
  • skirkite dėmesį individualiems maistinių medžiagų ir energijos poreikiams;
  • valgykite įvairų maistą: vaisių, daržovių, duonos, grūdinių, pieno produktų (jei toleruojate) ir mėsos;
  • pasirinkite biologiškai vertingus liesus maisto produktus. Papildomą maistinių medžiagų kiekį galite gauti su užkandžiais tarp valgymų (suvožtiniai, jei toleruojate lieso pieno stiklinė, varškė su šviežiais vaisiais ar sultimis, liesas jogurtas, švieži vaisiai)
  • vartokite liesus maisto produktus, venkite riebaus maisto - padažų, užpilų, riebios mėsos, šviežio pieno, sauso maisto, pyragaičių, bandelių ir kt.;
  • venkite maisto, kuris gali sukelti virškinimo sutrikimus, produktų, skatinančių dujų susidarymą žarnose (kopūstai, ankštiniai), labai prieskoningo maisto, netoleruojamų ar nemėgstamų produktų;
  • didinkite dietoje skaidulinių medžiagų kiekį - valgykite šviežių vaisių, daržovių, sveikų, neskaldytų grūdų, rupiai maltos duonos ir dribsnių;
  • pasistenkite kasdien vartoti mažiausiai vieną vitamino A šaltinį - morkų, špinatų, saldžiųjų bulvių, mangų ar moliūgų;
  • troškulį malšinkite švelniais gėralais;
  • gerkite nekaloringus, be kofeino gėralus, mėgstamas žolių arbatas, vandenį ir t.t.;
  • gerkite daugiau skysčių (vandens, arbatos be cukraus). Didelis skysčių kiekis pieno kiekio nedidina, tačiau neadekvatus skysčių vartojimas mažina;
  • pieną gerkite tris kartus per dieną (jei toleruojate);
  • negerkite gėrimų ir nevartokite maisto su kofeinu – kavos (riboti iki 2 puodukų per dieną), šokolado ir kt. Jei išgersite daugiau nei 6-8 puodukus kavos per dieną, kūdikis gali akumuliuoti kofeiną, būti dirglus ir blogiau miegoti;
  • valgykite lėtai, dažnai, po mažai 5 – 6 kartus per dieną.

 

Pogimdyminis liesėjimas

Kūno svoris po gimdymo turi mažėti laipsniškai, iki pasieks normalų svorį. Žindančios motinos liesėja lėčiau nei nežindančios.

 

Patarimai:

  • Nerekomenduojama liesėti > 2-3 kg per mėnesį.                                                 
  • Vengti greito liesėjimo, nes tai pablogina pogimdyminį periodą, gali atsirasti dehidratacija. Negalima liesėti tuoj po gimdymo, nes greitas liesėjimas mažina pieno gaminimą. Praėjus metams po gimdymo moteris sveria apie 900 g daugiau nei prieš gimdymą. Daugumos moterų kūno masė po gimdymo yra didesnė ir tai susiję su maitinimosi įpročių pokyčiais ir fizinio aktyvumo lygiu. Kalorijų mažinimui geriau didinti fizinį aktyvumą nei drastiškai mažinti kalorijų kiekį dietoje. Fizinį aktyvumą didinti reikėtų laipsniškai. Jis mažina įtampa, gerina raumenų tonusą, didina energijos poreikius.

Pirmą mėnesį po gimdymo patartina suliesėti apie 900 g, jei yra nutukimas - 1800 g. Dauguma moterų sunaudoja 1600-1800 kcal būdamos fiziškai aktyvios. Žindyvės paprastai per mėnesį suliesėja apie 1-2 kg ir pasiekia optimalią kūno svorį po 6 mėnesių. Pradėjus mažinti kūno svorį būtina, kad organizmas gautų adekvatų kiekį energijos bei visų reikiamų maistinių medžiagų iš visų maisto grupių.

Žindyvė galėtų pati įvertinti savo maitinimąsi, pildydama maitinimosi savikontrolės dienyną (www.megaukismaistu.lt).

 

Prieš pradėdama liesėti po gimdymo moteris turi sau atsakyti į tokius klausimus:

  • Ar yra pasiruošusi liesėti?
  • Ar žino, kokie maistinių medžiagų ir energijos poreikiai yra jai adekvatūs?
  • Ar supranta fizinio aktyvumo reikšmę?
  • Ką žino apie liesėjimą? Ar žino, kad saugiausia liesėti yra sumažėjus apie 450-900g kūno svorio per savaitę?
  • Ką žino apie maitinimosi įpročius, apie maisto grupes, apie šalinamus iš racionomaisto produktus?
  • Ką žino apie maitinimosi įpročių pokyčius?

 

Žindyvė turėtų žinoti:

  • kaip prižiūrėti krūtis, spenelius, maitinimo krūtimi naudą, moters pieno sudėtį;
  • kaip maitinti kūdikį;
  • kaip tinkamai maitintis, nutukimo prevencijos, kūno svorio reguliavimo, subalansuotos dietos principus;
  • kaip aprūpinti organizmą reikiamu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu;
  • apiedujų susidarymą žarnose skatinančius produktus (svogūnai, Briuselio kopūstai, brokoliai, baltagūžiai kopūstai, kalafiorai, ankštiniai ir kt.) , apie šokoladą, prieskoningą ir sūrų maistą;
  • kaip tinkamai pailsėti, vengti įtampos, būti fiziškai aktyviai.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 

 

Dietos sudėtis- 2000 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 100 g (20%)
  • Riebalai - 78 g ( 35%)
  • Angliavandeniai - 225 g ( 45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2000 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20

15,6

45

400

Priešpiečiai

10

10

7,8

22,5

200

Pietūs

30

30

23,4

67,5

600

Pavakariai

10

10

7,8

22,5

200

Vakarienė

20

20

15,6

45

400

Priešnakčiai

10

10

7,8

22,5

200

Viso per dieną gramais:

 

100

78

225

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis - 2200 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 110 g (20%)
  • Riebalai - 85 g (35%)
  • Angliavandeniai - 247,5 g (45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2200 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

22

15

60,5

440

Priešpiečiai

10

11

7

30,25

220

Pietūs

30

33

22

90,75

660

Pavakariai

10

11

7

30,25

220

Vakarienė

20

22

15

60,5

440

Priešnakčiai

10

11

7

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

110

73

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis - 2500 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 125 g (20%)
  • Riebalai - 97,2 g (35%)
  • Angliavandeniai - 281,25 g (45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2500 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

25

19,44

56,25

500

Priešpiečiai

10

12,5

9,72

28,13

250

Pietūs

30

37,5

29,16

84,38

750

Pavakariai

10

12,5

9,72

28,13

250

Vakarienė

20

25

19,44

56,25

500

Priešnakčiai

10

12,5

9,72

28,13

250

Viso per dieną gramais:

 

125

97,2

281,27

2500

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis - 2700 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 135 g (20%)
  • Riebalai - 105 g (35%)
  • Angliavandeniai - 303,75 g (45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2700 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

27

21

60,75

540

Priešpiečiai

10

13,5

10,5

30,375

270

Pietūs

30

40,5

31,5

91,125

810

Pavakariai

10

13,5

10,5

30,375

270

Vakarienė

20

27

21

60,75

540

Priešnakčiai

10

13,5

10,5

30,375

270

Viso per dieną gramais:

 

135

105

303,75

2700

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45