Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą. Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, kad išeikvoti apie 500 kcal.

Dietos tikslas:

  • Reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje;
  • Mažinti riebalų kiekį kraujyje;
  • Esant nutukimui ar antsvoriui mažinti kūno svorį.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • I tipo cukrinis diabetas (priklausantis nuo insulino) (E10);
  • II tipo cukrinis diabetas (nepriklausantis nuo insulino (E11);
  • kitos cukrinio diabeto formos (E12–E14);
  • demencija sergant Alzheimerio liga (F00/G30).

Dietinių patiekalų gamybai parenkami turtingi angliavandenių maisto produktai, kurių mažas ar vidutinis glikemijos indeksas. Turtingas angliavandenių maistas tolygiai išskirstomas kiekvienam valgymui. Patiekalai nesaldinami. Paskyrus šią dietą, būtinas reguliarus (kas mėnesį) arba gydytojo dietologo rekomenduotas mitybos būklės vertinimas.

Patarimai:

Rinkitės maistą iš visų maisto grupių;

Valgykite įvairų maistą:

  • Valgykite liesą mėsą, paukštieną, žuvį. Per savaitę suvalgykite bent 2 porcijas riebių žuvų (skumbrių, lašišos, sardinės ir kt.);
  • Jei toleruojate – vartokite pieną ir jo produktus;
  • Rinkitės krakmolingus maisto produktus – rupaus malimo juoda duona, makaronai, bulvės, ryžiai, javainiai;
  • Daugiau vartokite aliejus (alyvuogių, rapsų, saulėgrąžų ir kt.), geriau šalto spaudimo;
  • Valgykite daugiau vaisių ir daržovių (per dieną mažiausiai 5 porcijas);
  • Į racioną įtraukite daugiau ankštinių (jei toleruojate);
  • Valgykite daugiau skaidulingo maisto;
  • Mažiau vartokite gyvūninių riebalų, ypač sočiųjų, venkite kepimo riebaluose;
  • Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį iki 6 g (ar mažiau per dieną);
  • Venkite gerti alkoholio, nes gali atsirasti hipoglikemija (staigiai sumažėti gliukozės kiekis kraujyje);
  • Nepiktnaudžiaukite diabetiniais maisto produktais bei papildais;
  • Būtinai pasirinkite tinkamą maisto gamybos būdą – virimą, šutinimą, troškinimą, apkepimą.

Valgykite reguliariai kas 3,5 val. 4-6 kartus per dieną. Maisto davinio iki pietų suvalgykite 60 proc., po pietų – 40 proc. Paskutinį kartą valgykite likus 3 val.  iki miego (22 val.). valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto  grupės

Vartotini

Vengtini

Mėsa, paukštiena ir jų gaminiai

Neriebūs. Mėsa: filė, kumpis, dešros iki 20 proc. riebumo, triušiena, žvėriena, kiauliena, jautiena, veršiena, viščiukai, kalakutiena, vištiena, fazanas, paukštienos dešra, vyniotiniai, šaltiena

Riebūs. Mėsa: jautienos, kiaulienos, avienos krūtininė dalis, subproduktai (kepenys, širdis, liežuvis, smegenys, inkstai), kepeninės bei servelato dešros, kepti riebaluose gaminiai, paštetas. Žąsiena, antiena.

Žuvis ir jos produktai

Neriebūs. Jūros žuvys - menkė, lynas, sterkas, plekšnės filė, upėtakis, silkė, skumbrė, lašiša mažais kiekiais, kalmarai, austrės, vėgėlės.

Riebūs. Ungurys, karpis, krevetės, krabai, omarai, langustai, vėžiai, ikrai, žuvų konservai, žuvų piršteliai, riebaluose kepti žuvų gaminiai.

Pienas ir jo produktai (jei toleruoja)

Neriebūs. Varškė, naminiai pjaustomi, tepamieji sūriai iki 40% riebumo, pienas, kefyras, pasukos, rūgpienis 0,5 proc. riebumo, jogurtas be cukraus.

Riebūs. Visi nenuriebinti pieno produktai (kremai, sūriai > 40 proc. riebumo)

Riebalai

Įvairūs augaliniai aliejai (geriau tinka šalto spaudimo linų sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt.), dietinis margarinas, majonezai iki 30%.

Sviestas, taukai, spirgiai, majonezas 50 -80% riebumo, palmių aliejus, lajus.

Kiaušiniai ir jų gaminiai

1-2 kiaušiniai per savaitę.

-

Daržovės ir bulvės

Visos rūšys (šviežios ar virtos, šutintos, troškintos). Bulvės, kukurūzai, ankštiniai – pupos, žirneliai.

Riebūs bulvių gaminiai (bulvių traškučiai), keptos bulvės, bulviniai blynai ir kt.

Vaisiai, uogos, riešutai

Nesaldūs švieži vaisiai ir uogos, becukriai konservuoti vaisiai, mažais kiekiais džiovinti vaisiai, nesaldintos vaisių sultys. Maži kiekiai riešutų.

Vaisių konservai su cukrumi, sėklos, dideliais kiekiais riešutai.Saikingai vartokite avokadą (džiovintą, koservuotą).

Grūdiniai produktai

Neapdoroti ryžiai, avižiniai dribsniai. Rupaus malimo juoda duona, ypač su sėklom, grūdais, džiūvėsiai, gaminiai su skaidulinėmis medžiagomis, miltiniai gaminiai (makaronai), kruopų košės.

Ribojami baltų miltų gaminiai, pvz., balta duona.

Cukrus ir saldumynai

Saldikliai, becukrės uogienės, mažais kiekiais becukriai pyragai, drebučiai, vaisiniai desertai, šerbetas ir kt.

Šokoladas, marcipanai, saldikliai, cukrus, vaisių sukrus (fruktozė), medus, marmeladas, džemas, sirupas, riebūs tortai, pyragaičiai, ledai, šokoladinis kremas.

Gėrimai

Be cukraus arbata, kava, mineralinis vanduo, becukriai sulčių gėrimai.

Alkoholiniai gėrimai, kola, limonadai, vaisių sultys su cukrumi, pieno kokteiliai.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 

 Dietos sudėtis 1600 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 15 % (60 g), iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.
  • Riebalai 30 % (53 g), iš jų iki 10 % sočiųjų riebalų.
  • Angliavandeniai 55 % (220 g), įskaitant iki 10 % monosacharidų ir disacharidų.
  • Energinė vertė 1600 kcal
  • Skaidulinės medžiagos 25-35 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Druska 5 g
  • Skysčiai 1 ml/1 kcal (1,6 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 6 kartai per dieną
  • Valgiaraštyje prie kiekvieno dienos valgymo būtina nurodyti angliavandenių kiekį

Valgymo režimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

12

10,7

44

320

Priešpiečiai

10

5,3

22

160

Pietūs

30

18

16,0

66

480

Pavakariai

10

6  

5,3

22

160

Vakarienė

20

12

10,7

44

320

Priešnakčiai

10

6  

5,3

22

160

Viso per dieną gramais:

 

60

53,3

220

1600

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 15 % (67,5 g), iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.
  • Riebalai 30 % (60 g), iš jų iki 10 % sočiųjų riebalų.
  • Angliavandeniai 55 % (247,5 g), įskaitant iki 10 % monosacharidų ir disacharidų.
  • Energinė vertė 1800 kcal
  • Skaidulinės medžiagos 25-35 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Druska 5 g
  • Skysčiai 1 ml/1 kcal (1,8 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 6 kartai per dieną
  • Valgiaraštyje prie kiekvieno dienos valgymo būtina nurodyti angliavandenių kiekį

Valgymo režimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

12

49,5

360

Priešpiečiai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

30

20,25

18

69,75

540

Pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Vakarienė

20

13,5

12

49,5

360

Priešnakčiai

10

6,75

6

24,75

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 15 % (75 g), iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.
  • Riebalai 30 % (66,7 g), iš jų iki 10 % sočiųjų riebalų.
  • Angliavandeniai 55 % (275 g), įskaitant iki 10 % monosacharidų ir disacharidų.
  • Energinė vertė 2000 kcal
  • Skaidulinės medžiagos 25-35 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Druska 5 g
  • Skysčiai 1 ml/1 kcal (2,0 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 6 kartai per dieną
  • Valgiaraštyje prie kiekvieno dienos valgymo būtina nurodyti angliavandenių kiekį

Valgymo režimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13,34

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

6,67

27,5

200

Pietūs

30

22,5

20,01

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

6,67

27,5

200

Vakarienė

20

15

13,34

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

6,67

27,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

66,7

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 15 % (82,5 g), iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.
  • Riebalai 30 % (73,3 g), iš jų iki 10 % sočiųjų riebalų.
  • Angliavandeniai 55 % (302,5 g), įskaitant iki 10 % monosacharidų ir disacharidų.
  • Energinė vertė 2200 kcal
  • Skaidulinės medžiagos 25-35 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Druska 5 g
  • Skysčiai 1 ml/1 kcal (2,2 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 6 kartai per dieną
  • Valgiaraštyje prie kiekvieno dienos valgymo būtina nurodyti angliavandenių kiekį

Valgymo režimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

14,66

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,25

7,33

30,25

220

Pietūs

30

24,75

21,99

90,75

660

Pavakariai

10

8,25

7,33

30,25

220

Vakarienė

20

16,5

15

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,25

14,66

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,3

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2400 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 15 % (90 g), iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.
  • Riebalai 30 % (80 g), iš jų iki 10 % sočiųjų riebalų.
  • Angliavandeniai 55 % (330 g), įskaitant iki 10 % monosacharidų ir disacharidų.
  • Energinė vertė 2400 kcal
  • Skaidulinės medžiagos 25-35 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Druska 5 g
  • Skysčiai 1 ml/1 kcal (2,4 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 6 kartai per dieną
  • Valgiaraštyje prie kiekvieno dienos valgymo būtina nurodyti angliavandenių kiekį

Valgymo režimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

18

16

66

480

Priešpiečiai

10

9

8

33

240

Pietūs

30

27

24

99

720

Pavakariai

10

9

8

33

240

Vakarienė

20

18

16

66

480

Priešnakčiai

10

9

8

33

240

Viso per dieną gramais:

 

90

80

330

2400

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55