Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą.Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, kad išeikvoti apie 500 kcal.
Dietos tikslas:
- Reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje;
- Mažinti riebalų kiekį kraujyje;
- Esant nutukimui ar antsvoriui mažinti kūno svorį.
Dietos laikomasi:
- Sergant cukralige;
- Esant nutukimui;
- Esant padidėjusiam riebalų kiekiui kraujyje.
Patarimai:
Rinkitės maistą iš visų maisto grupių;
Valgykite įvairų maistą:
- Valgykite liesą mėsą, paukštieną, žuvį. Per savaitę suvalgykite bent 2 porcijas riebių žuvų (skumbrių, lašišos, sardinės ir kt.);
- Jei toleruojate – vartokite pieną ir jo produktus;
- Rinkitės krakmolingus maisto produktus – rupaus malimo juoda duona, makaronai, bulvės, ryžiai, javainiai;
- Daugiau vartokite aliejus (alyvuogių, rapsų, saulėgrąžų ir kt.), geriau šalto spaudimo;
- Valgykite daugiau vaisių ir daržovių (per dieną mažiausiai 5 porcijas);
- Į racioną įtraukite daugiau ankštinių (jei toleruojate);
- Valgykite daugiau skaidulingo maisto;
- Mažiau vartokite gyvūninių riebalų, ypač sočiųjų, venkite kepimo riebaluose;
- Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį iki 6 g (ar mažiau per dieną);
- Venkite gerti alkoholio, nes gali atsirasti hipoglikemija (staigiai sumažėti gliukozės kiekis kraujyje);
- Nepiktnaudžiaukite diabetiniais maisto produktais bei papildais;
- Būtinai pasirinkite tinkamą maisto gamybos būdą – virimą, šutinimą, troškinimą, apkepimą.
Valgykite reguliariai kas 3,5 val. 4-6 kartus per dieną. Maisto davinio iki pietų suvalgykite 60 proc., po pietų – 40 proc. Paskutinį kartą valgykite likus 3 val. iki miego (22 val.). valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą.
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
Vengtini |
Mėsa, paukštiena ir jų gaminiai |
Neriebūs. Mėsa: filė, kumpis, dešros iki 20 proc. riebumo, triušiena, žvėriena, kiauliena, jautiena, veršiena, viščiukai, kalakutiena, vištiena, fazanas, paukštienos dešra, vyniotiniai, šaltiena |
Riebūs. Mėsa: jautienos, kiaulienos, avienos krūtininė dalis, subproduktai (kepenys, širdis, liežuvis, smegenys, inkstai), kepeninės bei servelato dešros, kepti riebaluose gaminiai, paštetas. Žąsiena, antiena. |
Žuvis ir jos produktai |
Neriebūs. Jūros žuvys - menkė, lynas, sterkas, plekšnės filė, upėtakis, silkė, skumbrė, lašiša mažais kiekiais, kalmarai, austrės, vėgėlės. |
Riebūs. Ungurys, karpis, krevetės, krabai, omarai, langustai, vėžiai, ikrai, žuvų konservai, žuvų piršteliai, riebaluose kepti žuvų gaminiai. |
Pienas ir jo produktai (jei toleruoja) |
Neriebūs. Varškė, naminiai pjaustomi, tepamieji sūriai iki 40% riebumo, pienas, kefyras, pasukos, rūgpienis 0,5 proc. riebumo, jogurtas be cukraus. |
Riebūs. Visi nenuriebinti pieno produktai (kremai, sūriai > 40 proc. riebumo) |
Riebalai |
Įvairūs augaliniai aliejai (geriau tinka šalto spaudimo linų sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt.), dietinis margarinas, majonezai iki 30%. |
Sviestas, taukai, spirgiai, majonezas 50 -80% riebumo, palmių aliejus, lajus. |
Kiaušiniai ir jų gaminiai |
1 -2 kiaušiniai per savaitę. |
- |
Daržovės ir bulvės |
Visos rūšys (šviežios ar virtos, šutintos, troškintos). Bulvės, kukurūzai, ankštiniai – pupos, žirneliai. |
Riebūs bulvių gaminiai (bulvių traškučiai), keptos bulvės, bulviniai blynai ir kt. |
Vaisiai, uogos, riešutai |
Nesaldūs švieži vaisiai ir uogos, becukriai konservuoti vaisiai, mažais kiekiais džiovinti vaisiai, nesaldintos vaisių sultys. Maži kiekiai riešutų. |
Vaisių konservai su cukrumi, sėklos, dideliais kiekiais riešutai.Saikingai vartokite avokadą (džiovintą, koservuotą). |
Grūdiniai produktai |
Neapdoroti ryžiai, avižiniai dribsniai. Rupaus malimo juoda duona, ypač su sėklom, grūdais, džiūvėsiai, gaminiai su skaidulinėmis medžiagomis, miltiniai gaminiai (makaronai), kruopų košės. |
Ribojami baltų miltų gaminiai, pvz., balta duona. |
Cukrus ir saldumynai |
Saldikliai, becukrės uogienės, mažais kiekiais becukriai pyragai, drebučiai, vaisiniai desertai, šerbetas ir kt. |
Šokoladas, marcipanai, saldikliai, cukrus, vaisių sukrus (fruktozė), medus, marmeladas, džemas, sirupas, riebūs tortai, pyragaičiai, ledai, šokoladinis kremas. |
Gėrimai |
Be cukraus arbata, kava, mineralinis vanduo, becukriai sulčių gėrimai. |
Alkoholiniai gėrimai, kola, limonadai, vaisių sultys su cukrumi, pieno kokteiliai. |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė BoženaVežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d. įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.
Dietos sudėtis 1600 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai 60 – 80 g (15-20%)
- Riebalai 50 g (<30%)
- Angliavandeniai 190 - 210 g (50-55%)
- Energinė vertė 1600 kcal
- Skaidulinės medžiagos >30 g
- Cholesterolis < 300 mg
- Valgymo rėžimas – 4-6 kartai per dieną
- Dieta visavertė
Valgymo rėžimas – 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16 |
10,7 |
40 |
320 |
Priešpiečiai |
10 |
8 |
5,3 |
20 |
160 |
Pietūs |
30 |
24 |
16,0 |
60 |
480 |
Pavakariai |
10 |
8 |
5,3 |
20 |
160 |
Vakarienė |
20 |
16 |
10,7 |
40 |
320 |
Priešnakčiai |
10 |
8 |
5,3 |
20 |
160 |
Viso per dieną gramais: |
|
80 |
53,3 |
200 |
1600 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|
Valgymo rėžimas – 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
20 |
13,75 |
50 |
400 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8 |
5,5 |
21 |
160 |
Pietūs |
40 |
32 |
21 |
80 |
640 |
Vakarienė |
25 |
20 |
13,75 |
50 |
400 |
Viso per dieną gramais: |
|
80 |
53 |
200 |
1600 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai 65 -85 g (15-20%)
- Riebalai 60 g (<30%)
- Angliavandeniai 220 - 240 g (50-55%)
- Energinė vertė 1800 kcal
- Skaidulinės medžiagos >30 g
- Cholesterolis < 300 mg
- Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
- Dieta visavertė
Valgymo rėžimas – 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
18 |
12 |
45 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
9 |
6 |
22,5 |
180 |
Pietūs |
30 |
27 |
18 |
67,5 |
540 |
Pavakariai |
10 |
9 |
6 |
22,5 |
180 |
Vakarienė |
20 |
18 |
12 |
45 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
9 |
6 |
22,5 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
90 |
60 |
225 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Valgymo rėžimas – 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
23, |
15 |
56 |
450 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
9 |
6 |
23 |
180 |
Pietūs |
40 |
36 |
24 |
90 |
720 |
Vakarienė |
25 |
23 |
15 |
56 |
450 |
Viso per dieną gramais: |
|
90 |
60 |
225 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai 70 -95 g (15-20%)
- Riebalai 65 g (<30%)
- Angliavandeniai 240 - 275 g (50-55%)
- Energinė vertė 2000 kcal
- Skaidulinės medžiagos >30 g
- Cholesterolis < 300 mg
- Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
- Dieta visavertė
Valgymo rėžimas – 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
20 |
13 |
50 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
10 |
7 |
25 |
200 |
Pietūs |
30 |
30 |
20 |
75 |
600 |
Pavakariai |
10 |
10 |
7 |
25 |
200 |
Vakarienė |
20 |
20 |
13 |
50 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
10 |
7 |
25 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
100 |
67 |
250 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Valgymo rėžimas – 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
25 |
17 |
63 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
10 |
7 |
25 |
200 |
Pietūs |
40 |
40 |
27 |
100 |
800 |
Vakarienė |
25 |
25 |
17 |
63 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
100 |
67 |
250 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai 80 -100 g (15-20%)
- Riebalai 70 g (<30%)
- Angliavandeniai 270 - 300 g (50-55%)
- Energinė vertė 2200 kcal
- Skaidulinės medžiagos >30 g
- Cholesterolis < 300 mg
- Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
- Dieta visavertė
Valgymo rėžimas – 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
22 |
15 |
55 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
11 |
7 |
27,5 |
220 |
Pietūs |
30 |
33 |
22 |
82,5 |
660 |
Pavakariai |
10 |
11 |
7 |
27,5 |
220 |
Vakarienė |
20 |
22 |
15 |
55 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
11 |
7 |
27,5 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
110 |
73 |
275 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Valgymo rėžimas – 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
28 |
18 |
69 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
11 |
7 |
28 |
220 |
Pietūs |
40 |
44 |
29 |
110 |
880 |
Vakarienė |
25 |
28 |
18 |
69 |
550 |
Viso per dieną gramais: |
|
110 |
73 |
275 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2400 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai 90 -115 g (15-20%)
- Riebalai 80 g (<30%)
- Angliavandeniai 300 - 320 g (50-55%)
- Energinė vertė 2400 kcal
- Skaidulinės medžiagos >30 g
- Cholesterolis < 300 mg
- Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
- Dieta visavertė
Valgymo rėžimas – 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
24 |
16 |
60 |
480 |
Priešpiečiai |
10 |
12 |
8 |
30 |
240 |
Pietūs |
30 |
36 |
24 |
90 |
720 |
Pavakariai |
10 |
12 |
8 |
30 |
240 |
Vakarienė |
20 |
24 |
16 |
60 |
480 |
Priešnakčiai |
10 |
12 |
8 |
30 |
240 |
Viso per dieną gramais: |
|
120 |
80 |
300 |
2400 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|
Valgymo rėžimas – 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
30 |
20 |
75 |
600 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
12 |
8 |
30 |
240 |
Pietūs |
40 |
48 |
32 |
120 |
960 |
Vakarienė |
25 |
30 |
20 |
75 |
600 |
Viso per dieną gramais: |
|
120 |
80 |
300 |
2400 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
55 |
|