Beglitimė dieta (Gl(-)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Didžiausias sunkumas laikantis beglitimės dietos yra paslėptas glitimas perdirbtuose maisto produktuose bei medikamentuose (pasitaiko rečiau). Pradėjus laikytis beglitimės dietos, dauguma klinikinių celiakijos simptomų susilpnėja po 2–8 savaičių, tačiau kartais tai gali užtrukti ir ilgiau.
Dietos tikslas – pašalinti visus galimus glitimo šaltinius iš raciono.
Dietos laikomasi, kai sergama:
- Celiakinė liga (K90.0);
- pūslelinis dermatitas (L23, L27).
Patiekalai ruošiami naudojant maisto produktus, kuriuose nėra glitimo (netiekiami kviečiai, rugiai, miežiai, maisto produktai, kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių). Paskyrus šią dietą, būtinas reguliarus (kas mėnesį) arba gydytojo dietologo rekomenduotas mitybos būklės vertinimas.
Būtina:
- žinoti, kuriuose maisto produktuose bei jų sudedamosiose dalyse natūraliai nėra glitimo (nuoroda);
- pakeisti glitimo turinčius maisto produktus bei jų sudedamąsias dalis alternatyviais beglitimiais produktais (nuoroda).
- laikytis gerai subalansuotos dietos reikalavimų, siekiant geros savijautos.
Dietos patarimai:
- nevartokite duonos, pyrago bei miltinės konditerijos gaminių iš kvietinių, miežinių ar ruginių miltų (nuoroda);
- esant nevalingam svorio mažėjimui didinkite kalorijų ir baltymų kiekį (nuoroda);
- ribokite riebalų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, laktozės turinčių produktų kiekį
- valgykite 3-4 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis, lėtai, gerai sukramtydami maistą.
Pastaba. Esant laktozės netoleravimui, šalinkite iš raciono laktozės turinčius produktus. Pagal indikacijas (pasitarus su šeimos gydytoju ar gydytoju dietologu ar dietistu) vartokite maisto papildus, mineralinių medžiagų Ca, K, Mg, Fe, Zn ir vitaminų A, D, E, K, B komplekso preparatus, gerkite mineralinį vandenį.
Dietos tikslinimas ir pritaikymas
Nors glitimo vengimas yra pagrindinis dietos tikslas sergant celiakija, neturėtų būti atmestinai žiūrima į gaunamų maistinių medžiagų kiekius. Būtina maistinių medžiagų ir energijos reikiamus kiekius tikslinti pagal individualius poreikius. Labai svarbu laikytis gerai subalansuotos dietos reikalavimų:
- kiekvieną dieną suvartokite jums reikiamą vaisių bei daržovių kiekį (mažiausiai 5 porcijos)
- sergant celiakija rekomenduojamas mažiausias kalcio kiekis per dieną yra 1500 mg. Būtinai vartokite kuo daugiau pieno bei jo produktų (jei toleruojate), bet pasistenkite, kad produktai būtų kuo mažesnio riebumo. Jei netoleruojate pieno ir jo produktų, būtinai papildomai, pasitarę su šeimos gydytoju ar gydytoju dietologu, vartokite kalcio preparatus, kurių sudėtyje yra vitaminų D3 ir K2, kad būtų pasiekta 1500 mg norma
- mažinkite alkoholinių gėrimų vartojimą
Labai tikėtina, kad sergant celiakija atsiras daugiau sveikatos problemų.
Dietos pritaikymas sergant celiakija ir kitomis ligomis
Celiakija yra susijusi su 1 tipo cukriniu diabetu bei skydliaukės ir kitomis ligomis. Kaip galimos komplikacijos įvardijamos osteoporozė (kaulų retėjimas, išakijimas) bei onkologiniai susirgimai. Tokių komplikacijų riziką mažina griežtas beglitimės dietos laikymasis.
Riziką susirgti osteoporoze bei kitomis lėtinėmis ligomis sumažinsite būdami fiziškai aktyvūs, atsisakę rūkalų ir palaikydami optimalų kūno svorį
Sergančiųjų celiakija ir cukriniu diabetu dietos tikslinimas ir pritaikymas
Sergant celiakija padidėja rizika susirgti 1 tipo cukriniu diabetu. Dažniausiai pasitaiko, kad pirmiausia diagnozuojamas 1 tipo cukrinis diabetas, o į celiakijos simptomus neatkreipiama dėmesio, nes jie būna neryškūs. Gliukozės kiekį kraujyje reikia reguliuoti atsižvelgiant į svyravimus. Beglitimiai produktai, alternatyvūs duonai, makaronams, sausainiams bei miltams, turi labai panašų glikemijos indeksą (GI) kaip ir įprastiniai tokie gaminiai, todėl jų įtraukimas į valgiaraštį neturėtų sukelti didelių sunkumų. Visada reikia atsiminti, kad esant galimybei būtina rinktis daugiau skaidulinių medžiagų turinčius produktus.
Dietos tikslas – palaikykite kuo normalesnį gliukozės lygį, vengiant hipoglikemijos pasireiškimo.
Patarimai:
- laikykitės beglitimės ir cukrinio diabeto dietos reikalavimų;
- palaikykite optimalų kūno svorį;
- sumažinkite cukraus kiekį racione;
- venkite valgyti maistą, kuriame yra lengvai įsisavinamų angliavandenių (cukraus, šokolado, vaisvandenių ir kt.);
- atsisakykite gyvūninių riebalų, pirmenybę teikite augaliniams riebalams su nesočiosiomis riebalų rūgštimis (linų sėmenų, alyvų, sezamų, rapsų aliejus).
- vartokite skaidulinių medžiagų turintį maistą (vaisius ir daržoves, riešutus ir įvairias sėklas, ryžius, soras ir grikius)
- druskos vartokite saikingai, ne daugiau kaip 5–6 g/d. (nubrauktas arbatinis šaukštelis)
- venkite vartoti alkoholinių gėrimų
- reguliariai apie 1 val. pagal sugebėjimus ir galimybes būkite fiziškai aktyvūs – vaikščiokite, bėgiokite, plaukiokite, važiuokite dviračiu ir t. t.
Dietos pritaikymas sergant 1 tipo cukriniu diabetu:
- vartokite liesą pieną (jei toleruojate). Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduotina 0,5 l pieno per dieną (jei toleruojate). 1 000 ml lieso pieno galima pakeisti vienu indeliu jogurto, bet ne sūriu, kuris turi daug riebalų ir kalorijų;
- tinka bet kokie vaisiai, išskyrus dažną bei nesaikingą bananų ir vynuogių vartojimą;
- valgykite vištieną (be odelės), veršieną ar jautieną, raudonos mėsos galima valgyti 2–3 kartus per savaitę;
- žuvies valgykite mažiausiai 2–3 kartus per savaitę;
- kiaušinių valgykite ne daugiau kaip 2–3 vnt. per savaitę. Jei cholesterolio kiekis padidėjęs, nevalgykite daugiau kaip 3 trynių per savaitę. Kepkite omletą iš 2 baltymų ir 1 trynio;
- daržovių, geriau šviežių, valgykite kasdien (jei toleruojate);
- vartokite šalto spaudimo linų sėmenų, alyvuogių aliejų, nors galima ir saulėgrąžų ar kukurūzų. Svarbu žinoti suvartojamo aliejaus kiekį per dieną, ypač tiems, kurie laikosi sumažinto kalorijų kiekio dietos reikalavimų. Venkite vartoti gyvūninius riebalus – taukus;
- pagrindinis gėrimas per dieną turėtų būti vanduo. Arbatą, kavą, kitus užpilus geriau gerkite be cukraus ir saldiklių
- skaitykite produktų etiketes; venkite produktų, kurių sudėtyje yra sorbitolio ir fruktozės.
Sergančiųjų celiakija ir osteoporoze dietos tikslinimas ir pritaikymas
Diagnozavus celiakiją rekomenduojama pamatuoti kaulų tankį. Sumažėjęs kaulų tankis yra būdingas tiek suaugusiems, tiek vaikams, sergantiems šia liga, tačiau blogesnė kaulų būklė dažniau pasitaiko sergant simptomine ligos forma nei besimptome. Atsiradus osteoporozei reikėtų laikytis beglitimės padidinto kalcio kiekio dietos reikalavimų.
Dietos tikslas – didinti kalcio bei fosforo kiekį dietoje.
Patarimai:
- laikykitės beglitimės ir padidinto kalcio kiekio dietos reikalavimų;
- gaunamo kalcio kiekis turėtų būti maždaug 1600 mg/d.;
- kalcio ir fosforo santykis nuo 1:1 iki 1:2;
- vartokite kalcio turinčius produktus, juos tolygiai paskirstykite per dieną;
- venkite maisto produktų su dideliu fosfatų kiekiu (vaisvandenių, konservų ir kt.);
- jei dieta nevisavertė, patartini kalcio preparatai su vitaminais K2 ir D3 (pasitarkite su šeimos gydytoju ar gydytoju dietologu);
- ribokite oksalatų turinčių maisto produktų (rūgštynės, rabarbarai, špinatai it kt.).
Sergančiųjų celiakija ir mažakraujyste dietos tikslinimas ir pritaikymas
Mažakraujystė, arba anemija, – tai liga, kai kraujyje sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių, kurie aprūpina organizmą deguonimi. Audiniams trūkstant deguonies, prasideda įvairūs negalavimai.
Sergant mažakraujyste greičiau pavargstama, jaučiamas bendras silpnumas, mirga akyse, spengia ausyse. Ligai įsisenėjus, dėl smegenų nepakankamo aprūpinimo deguonimi sergantysis gali pradėti alpti. Mažakraujystės profilaktikai būtina laikytis beglitimės ir padidinto geležies kiekio dietos reikalavimų.
Dietos tikslas – reguliuoti geležies kiekį organizme.
Patarimai:
- laikykitės beglitimės ir padidinto geležies kiekio dietos reikalavimų;
- rinkitės maisto produktus, kuriuose esanti geležis gerai įsisavinama;
- didesniąją raciono dalį turi sudaryti gyvūniniai produktai, ypač raudona mėsa, kepenys ;
- vartokite produktus, turinčius vitamino C (2 kartus per dieną ir dažniau);
- vartokite rupių miltų beglitimius gaminius;
- laikantis nevisavertės dietos, pasikonsultavus su šeimos gydytoju bei gydytoju dietologu, galima vartoti geležies preparatus .
Sergančiųjų celiakija ir esant vidurių užkietėjimui dietos tikslinimas ir pritaikymas
Laikantis beglitimės dietos – sumažinus vartojamų grūdinių produktų kiekį, paprastai gaunama ir mažiau skaidulinių medžiagų. Dėl šios priežasties daugelį sergančiųjų celiakija vargina vidurių užkietėjimas.
Dietos tikslas – pagreitinti žarnų susitraukimus, sumažinti spaudimą storojoje žarnoje, padidinti išmatų masę.
Patarimai:
- laikykitės beglitimės ir padidinto skaidulinių medžiagų kiekio dietos reikalavimų;
- papildomai vartokite skaidulinių medžiagų iki 40–50 g. Suvartoti daugiau kaip 50 g nėra naudinga, nes gali atsirasti pilnumo jausmas ir/ar problemų dėl maistinių medžiagų (kalcio, vario, geležies, magnio, seleno ir cinko) įsisavinimo;
- gerkite daug skysčių (1,0 ml/1 kcal arba 1,5–2 l/d.);
- vartokite daugiau vaisių, daržovių, rupios duonos ir kruopų be glitimo;
- mažinkite mėsos ir riebalų kiekį;
- vartokite daug skaidulinių medžiagų turinčius produktus (nuoroda);
- papildomai dėkite į skysčius, sriubas ir t. t. skaidulinių medžiagų preparatų be glitimo.
Sergančiųjų celiakija ir esant hipolaktazijai dietos tikslinimas ir pritaikymas
Pirmą kartą diagnozavus celiakiją, kartu gali būti nustatomas ir antrinis laktozės (pieno cukraus) netoleravimas. Dėl žarnų uždegimo atsiranda fermento laktazės (skaido pieno cukrų laktozę) stoka. Laktozės netoleravimo simptomai yra labai panašūs į kai kuriuos celiakijos simptomus (vidurių pūtimas, dujų kaupimasis, viduriavimas ir kt.).
Antrinis laktozės netoleravimas išnyksta tada, kai pradeda gyti žarnos – fermentas laktazė pradeda gamintis tokiais kiekiais, kad gali skaidyti laktozę. To gali tekti laukti net kelerius metus, todėl labai svarbu, kad valgiaraštyje būtų pakankamas kiekis kalcio turinčių produktų ne iš pieno ar jo gaminių. Gali būti reikalingi kalcio preparatai. Būtina pasitarti su šeimos gydytoju ar gydytoju dietologu. Dieta privalo būti visavertė.
Laktozės (pieno cukraus) netoleravimo simptomai:
- šleikštulys,
- pilvo pūtimas,
- viduriavimas,
- pilvo gurgėjimas,
- mitybos nepakankamumas.
Laktozės netoleravimo pasekmės:
- neadekvatus maitinimasis,
- sutrikęs maistinių medžiagų įsisavinimas,
- rizika mitybos nepakankamumui atsirasti,
- galimas skysčių ir elektrolitų disbalansas, maistinių medžiagų stoka, ypač kalcio,
- gyvenimo kokybės pablogėjimas.
Svarbu žinoti laktozės toleravimo lygį. Būtina nustatyti toleravimo ribą jogurtui, varškei bei sūriams. Tą sužinosite į belaktozę dietą mažais kiekiais įtraukdami produktų su laktoze. Dauguma sergančiųjų toleruoja nuo 5–8 g laktozės per vieną valgymą (apytikriai tai yra vienas vidutinis puodukas pieno). Esant hipolaktazijai, būtinai laikykitės beglitimės ir belaktozės ar sumažinto laktozės kiekio dietos reikalavimų.
Dietos pritaikymas:
- pašalinkite iš raciono laktozės turintį maistą (pieną ir jo produktus bei gaminius, kurių sudėtyje yra laktozės);
- laktozės turintį maistą paskirstykite mažomis porcijomis visai dienai;
- laktozė virškinama geriau, kai vartojama su kitu maistu, o ne viena;
- geriau toleruojami rūgštūs produktai;
- jogurtas virškinamas geriau nei pienas;
- kakava ir šokoladas su pienu toleruojami geriau nei pienas;
- atidžiai skaitykite etiketes: laktozės yra piene, pieno produktuose (sutirštintame piene, išrūgose, rūgpienyje, kazeine, pieno milteliuose ar nugriebtame piene);
- papildomai vartokite kalcio su vitaminais D3 ir K2 preparatus (pasitarę su šeimos gydytoju ar gydytoju dietologu);
- venkite produktų, dantų pastos, vaistų ir vitaminų, kuriuose gali būti laktozės.
Apibendrinimas
Beglitimė dieta visam gyvenimui yra vienintelis celiakijos gydymo būdas. Laikantis dietos reikia vengti kviečių, rugių bei miežių, taip pat visų produktų, į kurių sudėtį įeina bent vienas iš šių komponentų. Kai kurie sergantieji celiakija taip pat yra jautrūs avižoms.
Ligą sukeliantys įvairių grūdų baltymai paprastai yra apibūdinami bendru terminu „glitimas“. Ne visi yra vienodai jautrūs glitimui, todėl dieta turi būti parinkta individualiai – pagal kiekvieno poreikius. Beglitimės dietos principai – optimizuoti maistinių medžiagų įsisavinimą bei apsaugoti nuo komplikacijų arba jas gydyti. Didžiausia problema laikantis beglitimės dietos – išvengti paslėpto glitimo perdirbtuose maisto produktuose bei medikamentuose.
Pastaruoju metu beglitimio maisto produktų skonis smarkiai pagerėjo, o ženklinimo sistema tobulėja, todėl sergantiesiems celiakija tampa vis lengviau susigyventi su šia liga.
Maisto pasirinkimas
Beglitimiai ir glitimo turintys produktai
Produktai |
Be glitimo |
Galintys turėti glitimo |
Turintys glitimo |
Grūdai ir miltai |
Grūdai ir miltai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Avižos |
Kviečiai, rugiai, miežiai (iš jų pagaminti miltai) |
Duonos, pyrago gaminiai ir sausainiai |
Produktai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas (pvz., duona, bandelės, džiūvėsiai, sausainiai) |
|
Iš kvietinių, ruginių arba miežinių miltų pagaminta duona, jos gaminiai (pita, čiabata) |
Makaronai |
Makaronai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Ryžių lakštiniai |
Įprasti makaronai ir lakštiniai |
Pusrytiniai javainiai |
Dribsniai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Kukurūzų dribsniai |
Dribsniai |
Daržovės, ankštiniai, vaisiai ir riešutai |
Švieži, šaldyti, konservuoti ar džiovinti vaisiai |
Bulvių traškučiai |
Daržovės ir vaisiai, kepti tešloje
|
Pienas ir pieno produktai |
Pienas |
Jogurtas, varškės desertai |
Skaidulinėmis medžiagomis praturtintas pienas |
Mėsa ir mėsos produktai |
Šviežia raudona mėsa, paukštiena, žvėriena |
Mėsainiai |
Mėsos pyragai ir pudingai
|
Žuvis ir jos produktai
|
Bet kokios rūšies šviežia žuvis ir jūros gėrybės |
Žuvis su padažu |
Tešloje kepta žuvis ar jūros gėrybės |
Kiaušiniai |
Virti kiaušiniai |
Kiaušinių pakaitalai |
Omletas |
Desertai |
Želė |
Ledai |
Spurgos |
Riebalai ir aliejus |
Sviestas |
|
Lajus |
Sriubos, padažai ir pagardai |
Valgomoji druska |
Konservuotos sriubos |
Greitai paruošiamos sriubos |
Saldumy-nai |
Cukrus, gliukozė, melasa |
Šokoladiniai batonėliai, saldainiai |
Vafliai |
Gėrimai |
Kava, arbata |
Žolelių arbatos |
Alus, gira |
Įvairūs |
Želatina |
Kepimo milteliai |
Komunijos paplotėliai |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1500 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 56,25 g (15%)
- Riebalai - 50g (iki 30%)
- Angliavandeniai - 206,25 g (55%)
- Energinė vertė: 1500 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - 1,5 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
14.06 |
12,5 |
54,38 |
375 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
5,63 |
5 |
21,74 |
150 |
Pietūs |
40 |
22,5 |
20 |
87 |
600 |
Vakarienė |
25 |
14,06 |
12,5 |
54,38 |
375 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206,25 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67,5 g (15%)
- Riebalai - 60 g (iki 30%)
- Angliavandeniai - 247,5 g (55%)
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - 1,8 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Pietūs |
40 |
27 |
24 |
99 |
720 |
Vakarienė |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,51 |
60 |
247,51 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g (15%)
- Riebalai - 66,7 g (iki 30%)
- Angliavandeniai - 275 g (55%)
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - 2,0 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
18,75 |
16,68 |
68,75 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
7,5 |
6,67 |
27,5 |
200 |
Pietūs |
40 |
30 |
26,68 |
110 |
800 |
Vakarienė |
25 |
18,75 |
16,68 |
68,75 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
66,71 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82,5 g (15%)
- Riebalai - 73,3 g (iki 30%)
- Angliavandeniai - 302,5 g (55%)
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - 2,2 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
20,63 |
18,33 |
75,63 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8,25 |
7,33 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
40 |
33 |
29,32 |
121 |
880 |
Vakarienė |
25 |
20,63 |
18,33 |
75,63 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,51 |
73,31 |
302,51 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|