Sumažinta druskos kiekio dieta (NaCl)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: sumažinti skysčių kaupimąsi organizme.

Dietos laikomasi kai yra:

  • Padidėjęs kraujospūdis;
  • Pabrinkimai, patinimai;
  • Širdies veiklos (kraujotakos) nepakankamumas (I50);
  • Miokardo infarktas (I21–I22);
  • Lėtinės inkstų ligos;
  • Progresuojantis inkstų nepakankamumas;
  • Įvairios kilmės arterinė hipertenzija (I10, I15) po širdies operacijų;
  • Dekompensuotos kepenų ligos.

Patiekalai ruošiami be druskos, gardinami prieskoninėmis žolelėmis.

 

Dietos patarimai:

  • Vartoti labai mažai druskos gaminant maistą. Druskos pakaitai su mažesniu kiekiu tinka labiau, bet ir juos reikia vartoti ribotai. Druskos pakaituose paprastai yra kalio. Todėl jų reikia nevartoti, jei ribojamas kalio kiekis dietoje;
  • Nesūdyti maisto prie stalo;
  • Nevartoti jokių sūrių maisto produktų, pav. rūkytos dešros, mėsos, žuvies;
  • Vengti įprastinių sriubų, padažų iš pakelio bei sultinio kubelių. Vartoti mažai druskos  turinčius gaminius arba virti sultinius patiems;
  • Vengti valgyti konservuotą maistą pietums, atsargiai vartoti sūdytą gatavą maistą bei pusgaminius;
  • Vartoti aliejų arba nesūdytą margariną tiek gaminant maistą, tiek suvožtiniams;
  • Jei įmanoma, valgyti mažai sūdytą duoną.

 

Bedruskės dietos principai:

  • Druskos negalima dėti nei gaminant maistą, nei valgant;
  • Galima 1-2 g  druskos per dieną. Galėtumėte ją užsiberti ant maisto. Jūros druskoje yra tiek pat natrio, kaip ir valgomojoje druskoje;
  • Daugelį neapdorotų produktų turi mažai natrio ir juos galite vartoti neribotai. Pienas turi gana daug natrio, todėl jo reikėtų vartoti ne daugiau kaip 0,5 l per dieną;
  • Laikantis dietos visai nevartojama rūkyto ir sūdyto maisto. Taip pat reikia stipriai apriboti tokių gaminių kaip konservuota mėsa, žuvis, daržovės, maltos mėsos gaminiai bei sriubos ir padažų miltelių vartojimą;
  • Duona yra svarbus natrio šaltinis, todėl šioje dietoje naudojamas aliejus arba nesūdytas sviestas;
  • Kepiniuose natrio kiekis varijuoja. Rekomenduojama kepti duoną, kurioje 1 l skysčio būtų vartojama 1 arbatinis šaukštas druskos;
  • Svarbu pasirinkti tokius maisto gaminimo būdus, kurie leidžia geriausiai išsaugoti  natūralų maisto skonį. Geriausiai tinka kepimas folijoje bei mikrobangų krosnelėje. Verdant mėsą, žuvį ar daržoves reikėtų naudoti kuo mažiau vandens ir gautą sodraus skonio sultinį panaudoti gaminant maistą;
  • Maisto skoniui gerinti rekomenduojama naudoti daugiau žoelelių ir kitokių skonio suteikiančių priedų, pvz. marinatų.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupė

Vartotina

Vengtina

Duona ir pyrago gaminiai

Mažai sūdyta duona. Jei natris ribojamas vidutiniškai, galima biskvitų.

Visi duonos ir pyrago gaminiai paruošti su druska

 

Mėsa, paukštiena ir jų produktai

Šviežia, mažai prieskoniais pagardinta mėsa, vištiena, rinktis liesesnę, triušieną, kalakutieną, jautieną. Kepenys (jaučių, veršiukų ir viščiukų) – leidžiama kartą per 2 savaites. Liežuvis.

Riebi mėsa ir dešros, rūkyti ir  sūdyti mėsos gaminiai, konservai, inkstai, smegenys.

Žuvis

Tinka įvairių rūšių šviežia, mažai prieskoniais pagardinta žuvis.

Riebi, stipriai sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai,  silkė, ikrai, krabai.

 

Pienas ir jo produktai

Liesas pienas, jogurtai iki 2 puodelių, o jei natris silpnai ribojamasiki 3 puodelių, kefyras, rūgpienis, grietinė, ir kiti produktai neturintys druskos.

Aštrūs, sūrūsfermentiniai sūriai, varškė.

 

Kiaušiniai ir jų gaminiai

Tinka vartoti nenaudojant druskos gaminant juos.

Kiaušinių su druska ir jo gaminių

Riebalai

Nesūdytas sviestas, margarinas, alyvuogių  aliejus.

Sūdytas sviestas ir riebalai. Gatavi padažai ir užpilai, majonezas. Kiaulienos taukai.

Kruopų ir makaronų gaminiai

Nesūdytos kruopos, virti ant silpnos ugnies.

Kruopos virtos su druska, ant stiprios kaitros, pagamintų košių mišinių, turinčių savo sudėtyje druskos.

Bulvės daržovės

Visos šviežios, šaldytos, džiovintos daržovės. Bulves vartoti kuo rečiau.

Visos konservuotos su druska daržovės

Vaisiai ir sultys

Švieži vaisiai, tarp jų ir citrusiniai, bei šviežios sultys.

Džiovintos figos, razinos, bananai, citrina, apelsinai pomidorų sultys, visos sultys su konservantais.

Saldumynai ir desertai

Vaisiniai ledai, vaisių drebučiai, pieno ar kriaušių desertai, ryžių pudingas, bedruskiai kepiniai, jei natrio kiekis ribojamas nestipriai – pyragai, pyragaičiai. Cukrus, medus uogienė.

Gatavi sirupai.

Gėrimai

Kava su pienu, tirpi kava, šviežia arbata, vaisių sultys. Gazuotus gėrimus riboti.

Alus, raudonas vynas, gatavi gėrimai, tirpi kakava, visi gėrimai iš miltelių.

Prieskoniai

Padažai ir prieskoniai be druskos.

Švieži ir džiovinti salierų lapai, česnakai, svogūnai

Sriubos

Mažai sūdytos ar bedruskės iš leistinų maisto produktų.

Konservuotos, dehidruotos, šaldytos, konservuotos, koncentruotos, ekstraktai.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300. 

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56,25 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 50 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 206,25 g(55%), įskaitant 10 % monosacharidų
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 1500 kcal
  • Druskos - 1 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
  • Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

11,25

10

41,25

300

Priešpiečiai

10

5,63

5

20,63

150

Pietūs

30

16,88

15

61,88

450

Pavakariai

10

5,63

5

20,63

150

Vakarienė

20

11,25

10

41,25

300

Priešnakčiai

10

5,63

5

20,63

150

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206,25

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

 14,06

12,5

51,56

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

5,63

5

20,63

150

Pietūs

40

23

20

82,5

600

Vakarienė

25

14,06

12,5

51,56

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206,25

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 67,5 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 60 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 247,5 g  (55%), įskaitant 10 % monosacharidų
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Druskos - 1 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

12

49,5

360

Priešpiečiai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

30

20,25

18

74,25

540

Pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Vakarienė

20

13,5

12

49,5

360

Priešnakčiai

10

6,75

6

24,75

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

16,88

15

61,88

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6,75

6

25

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

16,88

15

61,88

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 66,7 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 275 g  (55 %), įskaitant 10 % monosacharidų
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Druskos - 1 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13,34

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

6,67

27,5

200

Pietūs

30

22,5

20

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

6,67

27,5

200

Vakarienė

20

15

13,34

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

6,67

27,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

66,7

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

16,68

69

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

6,67

28

200

Pietūs

40

30

26,68

110

800

Vakarienė

25

19

16,68

69

500

Viso per dieną gramais:

 

75

66,7

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 82,5 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 73,3 g(iki 30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 302,5 g (55 %), įskaitant 10 % monosacharidų
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Druskos - 1 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

14,66

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,25

7,33

30,25

220

Pietūs

30

24,75

21,99

90,75

660

Pavakariai

10

8,25

7,33

30,25

220

Vakarienė

20

16,5

14,66

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,25

7,33

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,3

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

20,63

18,33

75,63

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8,25

7.33

30,25

220

Pietūs

40

33

29,32

121

880

Vakarienė

25

20,63

18,33

75,63

550

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,3

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55