Sumažinta druskos kiekio dieta (NaCl↓)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Tikslas: sumažinti skysčių kaupimąsi organizme.
Dietos laikomasi kai yra:
- Padidėjęs kraujospūdis;
- Pabrinkimai, patinimai;
- Širdies veiklos (kraujotakos) nepakankamumas (I50);
- Miokardo infarktas (I21–I22);
- Lėtinės inkstų ligos;
- Progresuojantis inkstų nepakankamumas;
- Įvairios kilmės arterinė hipertenzija (I10, I15) po širdies operacijų;
- Dekompensuotos kepenų ligos.
Patiekalai ruošiami be druskos, gardinami prieskoninėmis žolelėmis.
Dietos patarimai:
- Vartoti labai mažai druskos gaminant maistą. Druskos pakaitai su mažesniu kiekiu tinka labiau, bet ir juos reikia vartoti ribotai. Druskos pakaituose paprastai yra kalio. Todėl jų reikia nevartoti, jei ribojamas kalio kiekis dietoje;
- Nesūdyti maisto prie stalo;
- Nevartoti jokių sūrių maisto produktų, pav. rūkytos dešros, mėsos, žuvies;
- Vengti įprastinių sriubų, padažų iš pakelio bei sultinio kubelių. Vartoti mažai druskos turinčius gaminius arba virti sultinius patiems;
- Vengti valgyti konservuotą maistą pietums, atsargiai vartoti sūdytą gatavą maistą bei pusgaminius;
- Vartoti aliejų arba nesūdytą margariną tiek gaminant maistą, tiek suvožtiniams;
- Jei įmanoma, valgyti mažai sūdytą duoną.
Bedruskės dietos principai:
- Druskos negalima dėti nei gaminant maistą, nei valgant;
- Galima 1-2 g druskos per dieną. Galėtumėte ją užsiberti ant maisto. Jūros druskoje yra tiek pat natrio, kaip ir valgomojoje druskoje;
- Daugelį neapdorotų produktų turi mažai natrio ir juos galite vartoti neribotai. Pienas turi gana daug natrio, todėl jo reikėtų vartoti ne daugiau kaip 0,5 l per dieną;
- Laikantis dietos visai nevartojama rūkyto ir sūdyto maisto. Taip pat reikia stipriai apriboti tokių gaminių kaip konservuota mėsa, žuvis, daržovės, maltos mėsos gaminiai bei sriubos ir padažų miltelių vartojimą;
- Duona yra svarbus natrio šaltinis, todėl šioje dietoje naudojamas aliejus arba nesūdytas sviestas;
- Kepiniuose natrio kiekis varijuoja. Rekomenduojama kepti duoną, kurioje 1 l skysčio būtų vartojama 1 arbatinis šaukštas druskos;
- Svarbu pasirinkti tokius maisto gaminimo būdus, kurie leidžia geriausiai išsaugoti natūralų maisto skonį. Geriausiai tinka kepimas folijoje bei mikrobangų krosnelėje. Verdant mėsą, žuvį ar daržoves reikėtų naudoti kuo mažiau vandens ir gautą sodraus skonio sultinį panaudoti gaminant maistą;
- Maisto skoniui gerinti rekomenduojama naudoti daugiau žoelelių ir kitokių skonio suteikiančių priedų, pvz. marinatų.
Maisto pasirinkimas
Maisto grupė |
Vartotina |
Vengtina |
Duona ir pyrago gaminiai |
Mažai sūdyta duona. Jei natris ribojamas vidutiniškai, galima biskvitų. |
Visi duonos ir pyrago gaminiai paruošti su druska
|
Mėsa, paukštiena ir jų produktai |
Šviežia, mažai prieskoniais pagardinta mėsa, vištiena, rinktis liesesnę, triušieną, kalakutieną, jautieną. Kepenys (jaučių, veršiukų ir viščiukų) – leidžiama kartą per 2 savaites. Liežuvis. |
Riebi mėsa ir dešros, rūkyti ir sūdyti mėsos gaminiai, konservai, inkstai, smegenys. |
Žuvis |
Tinka įvairių rūšių šviežia, mažai prieskoniais pagardinta žuvis. |
Riebi, stipriai sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai, silkė, ikrai, krabai.
|
Pienas ir jo produktai |
Liesas pienas, jogurtai iki 2 puodelių, o jei natris silpnai ribojamasiki 3 puodelių, kefyras, rūgpienis, grietinė, ir kiti produktai neturintys druskos. |
Aštrūs, sūrūsfermentiniai sūriai, varškė.
|
Kiaušiniai ir jų gaminiai |
Tinka vartoti nenaudojant druskos gaminant juos. |
Kiaušinių su druska ir jo gaminių |
Riebalai |
Nesūdytas sviestas, margarinas, alyvuogių aliejus. |
Sūdytas sviestas ir riebalai. Gatavi padažai ir užpilai, majonezas. Kiaulienos taukai. |
Kruopų ir makaronų gaminiai |
Nesūdytos kruopos, virti ant silpnos ugnies. |
Kruopos virtos su druska, ant stiprios kaitros, pagamintų košių mišinių, turinčių savo sudėtyje druskos. |
Bulvės daržovės |
Visos šviežios, šaldytos, džiovintos daržovės. Bulves vartoti kuo rečiau. |
Visos konservuotos su druska daržovės |
Vaisiai ir sultys |
Švieži vaisiai, tarp jų ir citrusiniai, bei šviežios sultys. |
Džiovintos figos, razinos, bananai, citrina, apelsinai pomidorų sultys, visos sultys su konservantais. |
Saldumynai ir desertai |
Vaisiniai ledai, vaisių drebučiai, pieno ar kriaušių desertai, ryžių pudingas, bedruskiai kepiniai, jei natrio kiekis ribojamas nestipriai – pyragai, pyragaičiai. Cukrus, medus uogienė. |
Gatavi sirupai. |
Gėrimai |
Kava su pienu, tirpi kava, šviežia arbata, vaisių sultys. Gazuotus gėrimus riboti. |
Alus, raudonas vynas, gatavi gėrimai, tirpi kakava, visi gėrimai iš miltelių. |
Prieskoniai |
Padažai ir prieskoniai be druskos. |
Švieži ir džiovinti salierų lapai, česnakai, svogūnai |
Sriubos |
Mažai sūdytos ar bedruskės iš leistinų maisto produktų. |
Konservuotos, dehidruotos, šaldytos, konservuotos, koncentruotos, ekstraktai. |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1500 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 56,25 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 50 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
- Angliavandeniai - 206,25 g(55%), įskaitant 10 % monosacharidų
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 1500 kcal
- Druskos - 1 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
- Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
11,25 |
10 |
41,25 |
300 |
Priešpiečiai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Pietūs |
30 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Pavakariai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Vakarienė |
20 |
11,25 |
10 |
41,25 |
300 |
Priešnakčiai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206,25 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
14,06 |
12,5 |
51,56 |
375 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Pietūs |
40 |
23 |
20 |
82,5 |
600 |
Vakarienė |
25 |
14,06 |
12,5 |
51,56 |
375 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206,25 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67,5 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 60 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
- Angliavandeniai - 247,5 g (55%), įskaitant 10 % monosacharidų
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Druskos - 1 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Pietūs |
30 |
20,25 |
18 |
74,25 |
540 |
Pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Vakarienė |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
60 |
247,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
25 |
180 |
Pietūs |
40 |
27 |
24 |
99 |
720 |
Vakarienė |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
60 |
247,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 66,7 g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
- Angliavandeniai - 275 g (55 %), įskaitant 10 % monosacharidų
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Druskos - 1 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
15 |
13,34 |
55 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
7,5 |
6,67 |
27,5 |
200 |
Pietūs |
30 |
22,5 |
20 |
82,5 |
600 |
Pavakariai |
10 |
7,5 |
6,67 |
27,5 |
200 |
Vakarienė |
20 |
15 |
13,34 |
55 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
7,5 |
6,67 |
27,5 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
66,7 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
19 |
16,68 |
69 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8 |
6,67 |
28 |
200 |
Pietūs |
40 |
30 |
26,68 |
110 |
800 |
Vakarienė |
25 |
19 |
16,68 |
69 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
66,7 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82,5 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 73,3 g(iki 30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
- Angliavandeniai - 302,5 g (55 %), įskaitant 10 % monosacharidų
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Druskos - 1 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal). Skysčių kiekis nustatomas individualiai kiekvienam pacientui.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16,5 |
14,66 |
60,5 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
8,25 |
7,33 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
30 |
24,75 |
21,99 |
90,75 |
660 |
Pavakariai |
10 |
8,25 |
7,33 |
30,25 |
220 |
Vakarienė |
20 |
16,5 |
14,66 |
60,5 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
8,25 |
7,33 |
30,25 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
73,3 |
302,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
20,63 |
18,33 |
75,63 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8,25 |
7.33 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
40 |
33 |
29,32 |
121 |
880 |
Vakarienė |
25 |
20,63 |
18,33 |
75,63 |
550 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
73,3 |
302,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|