Sumažinta skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk↓)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Tikslas: neskatinti žarnų susitraukimų ir nedidinti išmatų masės.
Dietos laikomasi kai yra:
- Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė;
- Lėtinis žarnų uždegimas;
- Viduriavimas.
Dietos patarimai:
- Didinkite baltymų kiekį ir mažinkite riebalų bei skaidulinių medžiagų kiekį racione;
- Racioną turi sudaryti maisto produktai, nestimuliuojantys virškinimo sistemos judesių ir visiškai suvirškinami – džiūvėsiai, maltos žuvies, mėsos kukulaičiai, virta mėsa, žuvis;
- Nevartokite maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų (vaisių, daržovių ir kt), venkite žalių vaisių ir daržovių;
- Nevartokite riešutų, kruopų su sėlenomis, rupių miltų gaminius ir su luobele;
- Nevartokite maisto produktus kuriuose daug jungiamojo audinio;
- Nevartokite pieno ir pieno produktų, jei netoleruojate;
- Mažinti suvartojamą riebalų kiekį;
- Reguliuokite maisto konsistenciją;
- Pasirinkite tinkamą gamybos būdą – virimą;
- Valgykite po mažai, dažnai 4-6 kartus per dieną, lėtai, gerai sukramtykite maistą, reguliariai;
- Nustoję viduriuoti, maitinkitės pagal pagrindinės dietos sveikiesiems reikalavimus;
- Ribokite visų rūšių gyvūninius riebalus (mažiau kaip 30 %paros kaloringumo);
Maisto pasirinkimas
Maisto grupė |
Vartotina |
Vengtina |
Duona ir pyrago gaminiai (5 valgymai) |
Vakarykštė ar padžiovinta ruginė ir kvietinė duona, bandelės sausainiai (neriebūs), džiūvėsiai. Paprastos tešlos pyragas (ribotai). |
Šviežia,rupi ruginė ir kvietinė duona, kviečių selenos.
|
Mėsa, paukštiena ir jų produktai |
Liesa mėsa, veršiena, virta neriebi jautiena, kumpis, triušiena (be sausgyslių), vištiena, kalakutiena be odos, . Patiekiama virta mėsa be padažų. |
Riebi mėsa, turinti daug jungiamojo audinio, kepta mėsa, rūkytos dešros, dešrelės, užkandiniai konservai.. |
Žuvis |
Visų rūšių virta, patiekiama be padažų. |
Riebi, sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai, kepti žuvies patiekalai, ikrai.
|
Pienas ir jo produktai |
Jei toleruoja visi rūgštūs pieno produktai (kefyras, jogurtas, nerūgščios trintos varškės). |
Pienas
|
Kiaušiniai ir jų gaminiai |
Jei toleruoja. Minkštai virti kiaušiniai. |
Kepti kiaušiniai. |
Riebalai |
Sviestas, bet nedaugiau kaip 5-10g per dieną, augalinis aliejus. |
Kremai, taukai, lašiniai. Riebūs patiekalai, majonezas, grietinė, konservai. |
Kruopų ir makaronų gaminiai |
Ryžių, avižų, grikių kruopų gaminiai, vermišeliai, makaronai, lakštiniai, spagečiai. Vandenyje virtos, trintos košės iš leistinų kruopų. |
Visi kiti – perlinės, miežinės, kvietinės manų kruopos. |
Daržovės, bulvės (turinčios mažai skaidulinių medžiagų) |
Virtos trintos bulvės, žiediniai kopūstai, morkos, žirneliai. Daržovių tyrė kuri neskatina viduriavimo.
|
Visos kitos žalios daržovės, daržovės sukeliančios pilvo pūtimą: pupelės, žirniai, lęšiai, svogūnai, brokoliai, kopūstai. |
Vaisiai ir uogos |
Visi virti vaisiai ir uogos be luobelės ir be sėklų (kompotai, kisieliai). Džiovintos mėlynės, kepti obuoliai. |
Žali, konservuoti vaisiai ir uogos su luobele ir sėklomis. Razinos, figos, datulės, bananai. Vaisiai didinantys dujų kiekį žarnose: žali obuoliai, vynuogės, avokadas, kriaušės, slyvos. |
Saldumynai ir gėrimai |
Cukrus, medus, sirupai - ribotai. Arbata, kava be cukraus. Vaisių ir uogų kompotai, negazuotas vanduo, stipri arbata, erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių užpilai. |
Saldumynai, pudingai, pyragai su riešutais ar vaisiais, džemais, marmeladais. Alkoholiniai, gazuoti gėrimai, sultys. |
Sriubos |
Liesos mėsos, paukštienos, žuvies sultiniai, gleivingos ktuopų, virtos vandenyje ar sultinyje su daržovėmis (bulvės, morkos) ir virta pertrinta mėsa. |
Riebios, pieniškos. Gleivingos kvietinės,perlinės, manų kruopų sriubos. Taip pat sriubos su vengtinomis daržovėmis (kopūstai, žirneliai, burokėliai). |
Apie maistą, kuris lėtina arba skatina žarnų peristaltiką, skaitykite skyrelyje Ar žinai...
Maisto produktai didinantys dujų kiekį žarnose.
Daržovės:
- pupelės, žirniai;
- brokoliai;
- Briuselio kopūstai;
- Žiediniai kopūstai;
- Kukurūzai;
- Agurkai;
- Lęšiai;
- Svogūnai;
- Žalieji pipirai;
- Ridikėliai;
- Rabarbarai;
- ·Sojos;
- Ropės.
Vaisiai:
- Žali obuoliai;
- Obuolių sultys;
- Avokadas;
- Kriaušės;
- Slyvos.
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d. įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 100 g(20%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 66 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių.
- Angliavandeniai - 250 g(50%), įskaitant apie 10% monosacharidų
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Natris - 1462 mg
- Kalis - 4117 mg
- Kalcis - 1066 mg
- Fosforas - 1489 mg
- Geležis - 20,6 mg
- Druskos - 5-6 g
- Skysčiai - 1,5 -2 l.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
20 |
13,3 |
50 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
10 |
6,7 |
25 |
200 |
Pietūs |
30 |
30 |
20 |
75 |
600 |
Pavakariai |
10 |
10 |
6,7 |
25 |
200 |
Vakarienė |
20 |
20 |
13,3 |
50 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
10 |
6,7 |
25 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
100 |
66,7 |
250 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
25 |
17 |
63 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
10 |
7 |
25 |
200 |
Pietūs |
40 |
40 |
27 |
100 |
800 |
Vakarienė |
25 |
25 |
17 |
63 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
100 |
67 |
250 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 110 g(20 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 73 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių.
- Angliavandeniai - 275 g (50%), įskaitant apie 10% monosacharidų
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Natris - 1462 mg
- Kalis - 4117 mg
- Kalcis - 1066 mg
- Fosforas - 1489 mg
- Geležis - 20,6 mg
- Druskos - 5-6 g
- Skysčiai - 1,5 -2 l.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
22 |
14,7 |
55 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
11 |
7,3 |
28 |
220 |
Pietūs |
30 |
33 |
22 |
83 |
660 |
Pavakariai |
10 |
11 |
7,3 |
28 |
220 |
Vakarienė |
20 |
22 |
14,7 |
55 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
11 |
7,3 |
28 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
110 |
73,3 |
275 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
28 |
18 |
69 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
11 |
7 |
28 |
220 |
Pietūs |
40 |
44 |
29 |
110 |
880 |
Vakarienė |
25 |
28 |
18 |
69 |
550 |
Viso per dieną gramais: |
|
110 |
73 |
275 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
20 |
30 |
50 |
|