Padidinto baltymų ir kalorijų (energijos) kiekio dieta (Bkcal)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą padidintu baltymų ir energijos kiekiu išsekimo – mitybos nepakankamumo atsiradimo rizikos atveju ar jį gydant.

Dietos laikomasi esant:

  • išsekimui įvairių ligų atveju;
  • įvairios kilmės mitybos nepakankamumui;
  • sumažėjus baltymų kiekiui kraujyje(hipoproteinemija);
  • vitaminų stokai;
  • mažakraujystei;
  • po ligos atstatymo periode;
  • sveikstantiems po ūminių žarnų ligų,;
  • lėtinėmis žarnų ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje beisergant opalige;
  • lėtiniu kepenų uždegimu atoslūgio (remisijos) fazėje;
  • lėtiniais pūlingais susirgimais;
  • tuberkulioze.
  • Mitybos nepakankamumas (E43,E46, E90);
  • sergantieji onkologinėmis ligomis (C00–D48);
  • išsekimo sindromas dėl ŽIV ligos (B22.2);
  • valgymo sutrikimai (F50);
  • nudegimai (T21–T32);
  • Kvašiorkoras (E40);
  • mitybinis marazmas (E41);
  • marazminis kvašiorkoras (E42);
  • nepatikslintas ryškus baltymų ir energetinių medžiagų trūkumas (E43);
  • dializė (Z49);
  • kardijos ahalazija (K22.0).

 Patiekalai ruošiami parenkant daugiau baltymų turinčius augalinės ir gyvūninės kilmės produktus.

Dietos patarimai:

  • davinyje turi būti padidintas baltymų ir energijos kiekis;
  • reguliuoti maisto konsistenciją;
  • parinkti tinkamą maisto ruošimo būdą (virimą, šutinimą, troškinimą, apkepimą);
  • valgyti po mažai, dažnai – 4-6 karus per dieną, lėtai, reguliariai kas 2-3 val.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai

Tinka visų  rūšių mėsa. Faršas ir maltiniai gali būti praturtinami įprastinio maisto papildais, pvz. pieno milteliais, grietinėle ir kt. Visų rūšių dešros, vyniotiniai, paštetai.

Vištiena kalakutiena ir jų produktai

Vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos  krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D.

Pienas ir jo produktai

Riebūs pieno produktai:riebus pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Riebūs sūriai.  Padažai, košės, pudingai gali būti gardinami grietinėle ir riebia grietine.

Riebalai

Augaliniai ir gyvūniniai. Suvožtiniams ir maisto gamybai rekomenduojama naudoti sviestą ar kitus valgomuosius riebalus, turinčius daug polinesočiųjų rūgščių. Sviestas ar aliejus gali būti dedamas į įvairius patiekalus siekiant padidinti riebalų kiekį.

Kiaušiniai

Virti kiaušiniai, garuose virti omletai. Rekomenduojama kiaušinius naudoti padažams, pudingams ir maistingiems gėrimams pagaminti.

Duona ir grūdiniai produktai

Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių: vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Turi būti patiekiama įvairi duona arba rupių miltų bandelės ar rageliai. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos. Norint sumažinti maisto kiekį, duonos riekė neturi sverti daugiau kaip 30 g.  Košę galima praturtinti įprastiniu maistu ir maisto papildais.

Kruopos ir miltai

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt.

Bulvės

Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva. Bulvių kiekį galima mažinti, kad bendras maisto kiekis taptų mažesnis. Į bulvių košę tinka įdėti įprastinio maisto papildų (pvz., pieno miltelių). Taip pat rekomenduotinos sūriu ir grietinėle užkeptos bulvės.

Daržovės

Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų, dėl to valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas. Į troškinius tinka įpilti grietinėlės ar šalto spaudimo linų sėmenų ar kt. aliejaus bei margarino ir taip padidinti riebalų kiekį.

Vaisiai, uogos

Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys.

Cukrus ir saldėsiai

Norint padidinti energijos kiekį, į kai kuriuos patiekalus galima įdėti daugiau cukraus.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300. 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 137,5 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 85,5 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 220 g(40 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,2 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

27,5

17,1

44

440

Priešpiečiai

10

13,75

8,55

22

220

Pietūs

30

41,25

25,65

66

660

Pavakariai

10

13,75

8,55

22

220

Vakarienė

20

27,5

17,1

44

440

Priešnakčiai

10

13,75

8,55

22

220

Viso per dieną gramais:

 

137,5

85,5

220

2200

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

34,38

21,38

55

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

13,75

8,55

22

220

Pietūs

40

55

34,2

88

880

Vakarienė

25

34,38

21,38

55

550

Viso per dieną gramais:

 

137,5

85,5

220

2200

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Dietos sudėtis 2500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 156,3 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 97,2 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 250 g(40 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2500 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,5 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

31,26

19,44

50

500

Priešpiečiai

10

15,63

9,72

25

250

Pietūs

30

46,89

29,16

75

750

Pavakariai

10

15,63

9,72

25

250

Vakarienė

20

31,26

19,44

50

500

Priešnakčiai

10

15,63

9,72

25

250

Viso per dieną gramais:

 

156,3

97,2

250

2500

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

39,08

24,3

62,5

625

Priešpiečiai arba pavakariai

10

15,63

9,72

25

250

Pietūs

40

62,52

38,88

100

1000

Vakarienė

25

39,08

24,3

62,5

625

Viso per dieną gramais:

 

156,3

97,2

250

2500

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Dietos sudėtis 2700  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 168,8 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 105 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 270 g(40 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2700 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,7 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

33,76

21

54

540

Priešpiečiai

10

16,88

10,5

27

270

Pietūs

30

50,64

31,5

81

810

Pavakariai

10

16,88

10,5

27

270

Vakarienė

20

33,76

21

54

540

Priešnakčiai

10

16,88

10,5

27

270

Viso per dieną gramais:

 

168,8

105

270

2700

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

42,2

26,25

67,5

675

Priešpiečiai arba pavakariai

10

16,88

10,5

27

270

Pietūs

40

67,52

42

108

1080

Vakarienė

25

42,2

26,25

67,5

675

Viso per dieną gramais:

 

168,8

105

270

2700

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Dietos sudėtis 3000  kcal

 Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 187,5 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 116,7 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 300 g(40 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 3000 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1 ml/1 kcal (3,0 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

37,5

23,34

60

600

Priešpiečiai

10

18,75

11,67

30

300

Pietūs

30

56,25

35,01

90

900

Pavakariai

10

18,75

11,67

30

300

Vakarienė

20

37,5

23,34

60

600

Priešnakčiai

10

18,75

11,67

30

300

Viso per dieną gramais:

 

187,5

116,7

300

3000

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

46,88

29,18

75

750

Priešpiečiai arba pavakariai

10

18,75

11,67

30

300

Pietūs

40

75

46,68

120

1200

Vakarienė

25

46,88

29,18

75

750

Viso per dieną gramais:

 

187,5

116,7

300

3000

Viso per dieną, proc.:

100

25

35

40