Vienos porcijos svoris

Pagrindinių maisto produktų ir patiekalų vienos porcijos/svorio dydžiai gramais

Grūdiniai produktai Sausainiai, pyragaičiai ir pudingai Pienas, pieno produktai, aliejus Mėsa, žuvis, kiaušiniai bei jų produktai
 
Daržovės (jų gaminiai) ir salotos Vaisiai Kita

 

Grūdiniai produktai

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Sėlenų dribsniai 1 puodelis 200
Avižiniai dribsniai 1 arbatinis šaukštelis 3–4
Avižiniai dribsniai 1 valgomasis šaukštelis 8–10
Avižiniai dribsniai 1 valgomasis šaukštas 20
Duona (didelis kepalas) plona riekė 25
Duona (didelis kepalas) vidutinio storio riekė 33
Duona (didelis kepalas) stora riekė 40
Duona (mažas kepalas) vidutinio storio 20
Balta duona 1 riekelė 25–30
Kvietinė duona 1 riekelė 25–30
„Ragelis“ 1 vnt. 40–50
Bandelė „Trys kapeikos“ 1 vnt. 40–50
Duona suvožtiniui 2 riekelės 50
Ruginė duona 1 riekelė 25–30
Miltai 1 arbatinis šaukštelis 4–5
Miltai 1 valgomasis šaukštelis 8–10
Miltai 1 valgomasis šaukštas 30
Ryžių, manų kruopos ir t. t. 1 arbatinis šaukštelis 5
Ryžių, manų kruopos ir t. t. 1 valgomasis šaukštelis 15
Virti ryžiai 1 porcija  180
Balti virti ryžiai ¼ puodelio 25
Virti spagečiai 1 porcija 200
Miusliai 1 porcija 60
Avižinė košė 1 porcija 180
Kukurūzų dribsniai 1 porcija 30

 

Sausainiai, pyragaičiai ir pudingai

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Paprasti ar pusiau saldūs 1 vnt. 7
Grietininiai krekeriai 1 vnt. 7
Džiūvėsiai 1 vnt. 8
Šokoladiniai saldainiai 1 vnt. 30
Saldainiai su riešutais 1 vnt. 30
Sausainiai 1 vnt. 7
Sausainiai su šokoladu 1 vnt. 7
Karštos bandelės 1 vnt. 40
Minkštos bandelės 2 vnt. 80
Sklindžiai 1 vnt. 30
Bandelė 1 vnt. 40
Bandelė su razinomis 1 vnt. 35
Spurgos 1 vidutinė 50
Mielinės spurgos 1 vidutinė 40
Vaisinis pyragaitis vidutinė riekelė 75
Imbierinė duona plona riekė 60
Pyragas su džiovintų vaisių įdaru vidutinio dydžio gabalėlis 60
Pyragas su mėsa mažas gabalas 30
Ledai 2 kaušeliai 120–150
Vidutiniški ledai 1 puodelis 120–150
Saldūs, sušaldyti ledai 1 puodelis 120–150
Maistingi, riebūs ledai (16 % rieb.) 1 puodelis 120–150

 

Pienas, pieno produktai, aliejus

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Šviežias pienas 1 puodelis 180
Nugriebtas pienas 1 puodelis 180
Neriebus pienas 1 puodelis 180
Pienas į arbatą ar kavą 2 valg. šaukštai 30
Pienas į arbatą ar kavą 1 valg. šaukštelis 5
Sviestas/margarinas 1 valg. šaukštas 18
Sviestas/margarinas storai užtepta ant didelės riekės 10
Sviestas/aliejus 1 arbatinis šaukštelis 5
Sviestas/aliejus 1 valgomasis šaukštelis 10
Sviestas/margarinas plonai užtepta ant didelės riekės 7
Sviestas/margarinas plonai užtepta ant mažos riekės 5
Grietinėlė: viena porcija/dviguba porcija į kavą 1 valgomasis šaukštas 15
Grietinėlė: desertams 2 valgomasis šaukštai 30
Sūris 1 gabalėlis 38
Fermentinis sūris 1 porcija 30
Tepamas sūris 1 porcija 20
Jogurtas 1 porcija 125-150

 

Mėsa, žuvis, kiaušiniai bei jų produktai

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Kepta bekonienos nugarinė 2 ploni gabaliukai 30
Sluoksniuota, kepta 3 ploni gabaliukai 30
Kepta kiauliena 1 plonas gabaliukas 35
Jautienos kepsnys 3 gabalėliai 90
Virta jautiena 1 gabalas 120
Avių inkstai 2 gabalėliai 60
Sūdyta jautiena 1 gabalėlis 30
Šaltos mėsos užkandis 2 gabalėliai 50
„Saliami“ dešra 2 gabalėliai 30
„Grill“ dešrelės 2 vnt. 80
Dešra griežinėliais 4 vnt. 80
Pyragėlis su mėsos įdaru 1 vnt. 60
Sardinės pusė žuvies 80
Ančiuviai 3 ploni filė gabalėliai 12
Žuvies piršteliai 2 vnt. 50
Žuvies kotletai, maltiniai 2 vnt. 120
Kiaušiniai 1 didelis 50–70
Kiaušiniai 1 vidutinis 48
Kiaušiniai 1 mažas 40
Kiaušiniai ½ kiaušinio 25–35
Trynys vidutinis 17
Baltymas vidutinis 31
Plakta kiaušinienė iš vieno kiaušinio 65
Keptas kiaušinis 1 vnt. 65
Omletas iš vieno kiaušinio 60

 

Daržovės (jų gaminiai) ir salotos

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Virtos pupos 1 puodelis 200
Virtos pupelės pomidorų padaže 2 valgomieji šaukštai 40
Baltagužių kopūstų šerdis viena 350
Nevirtos morkos 1 vnt. 60
Salierai 1 šakelė 60
Salierų šaknis viena 200
Itališkos salotos 1 valg. šaukštas 25
Konservuotos pupos 1 puodelis 200
Bulvė 1 vnt. 60–120
Virtos bulvės su odele 1 bulvė 60
Virtos bulvės be odelės 1 bulvė 60
Virtos bulvės 1 bulvė 60
Bulvių traškučiai 4 dideli griežinėliai 25
Bulvių košė Pilnas valg. šaukštas 60
Saldieji kukurūzai 2 valg. šaukštai 60
Pomidorai 1 vidutinis 60

 

Vaisiai

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Virti/žali obuoliai vidutinis 120
Obuoliai didelis 150
Konservuoti abrikosai 1 vidutinis 120
Avokadai be kauliuko pusė vidutinio dydžio 75
Bananai nulupti 1 mažas 70
Bananai nulupti 1 vidutinis 100
Datulės 2 vnt. 15
Vaisių sultys maža stiklinė 100
Vynuogės 10 vnt. 60
Greipfrutai pusė mažo 100
Greipfrutas 1 vnt. 200
Citrina 1 vnt. 120
Melionai 1 griežinėlis 120
Nulupti apelsinai vidutinis 120
Apelsinų sultys 1 puodelis 200
Nelupti apelsinai 1 vidutinis 120
Mandarinai 1 vidutinio dydžio 60

 

Kita

Produkto pavadinimas Porcijų dydžiai Vienos porcijos svoris (g)
Cukrus 1 arbat. šaukštelis 5
Cukrus 1 valgomasis šaukštelis 15–17
Cukrus 1 valgomasis šaukštas 35
Cukrus mažas gabalėlis 5
Cukrus didelis gabalėlis 10
Granuliuotas cukrus 1 arbat. šaukštelis 7
Granuliuotas cukrus 1 puodelis 200
Smulki druska 1 arbatinis šaukštelis 5
Druska 1 arbatinis šaukštelis 5 - 9
Krakmolas 1 arbatinis šaukštelis 5
Krakmolas 1 valgomasis šaukštelis 15
Krakmolas 1 valgomasis šaukštas 30
Medus 1 valgomasis šaukštas 15
Džemas 1 valgomasis šaukštas 10
Džemas/marmeladas/medus 2 nubraukti valgomieji šaukštai 20
Aguonos 1 arbatinis šaukštelis 5
Aguonos 1 valgomasis šaukštelis 15
Aguonos 1 valgomasis šaukštas 20
Riešutinis sviestas 2 arbatiniai šaukšteliai 15
Riešutinis sviestas 1 valg. šaukštas 18
Sirupas 1 valgomas šaukštas 20
Majonezas 2 valgomieji šaukštai 30
Šokoladinis padažas 2 valgomieji šaukštai 40
Baltas padažas 2 valgomieji šaukštai 33
Pomidorų padažas 1 valgomas šaukštas 17
Tirpi kava 1 arbatinis šaukštelis 2
Kola 1 stiklinė 250
Limonadas 1 stiklinė 250

 

Literatūra:

  • Petkevičienė L. "Dietetikos praktika", Vilnius: "Homo liber", 2008 m., 583-590 psl.