Maisto svarba

Maistas yra žmogaus egzistencijos būtinoji sąlyga, organizmo statybinė medžiaga. Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Tinkamas maitinimasis gali ne tik apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti. Keikvienas vaistas organizmui daro šalutinį poveikį, o tinkamai parinktas dietinis gydymas gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas.

(L. Petkevičienė)

Maisto sąvoka

Maistas – perdirbtas, perdirbtas iš dalies arba neperdirbtas produktas ar medžiaga, skirta žmogui nuryti arba pagrįstai tikintis, kad ji bus nuryta. Maistui taip pat priskiriami gėrimai, kramtomoji guma ar bet kuri kita medžiaga, įskaitant vandenį, apgalvotai įdėta į maistą jį gaminant, ruošiant ar apdorojant. Į maisto sąvoką neįeina: pašarai, gyvi gyvūnai (nebent jie būtų paruošti tiekti į rinką žmonėms vartoti), augalai iki jų derliaus nuėmimo, medicinos, kosmetikos gaminiai, tabakas ir jo gaminiai, narkotinės ir psichotropinės medžiagos, augalų apsaugos priemonių likučiai ir kiti teršalai.

 

Maisto svarba ir funkcijos

Maistas yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, taip kaip ir miegas, poilsis, vanduo . . . Daugelį dalykų kasdieninėje savo veikloje stengiamės kontroliuoti, tačiau mažai kas iš mūsų pagalvojame kas yra tinkamas maitinimasis ir kokia jo esmė ir prasmė. Žmogaus organizmas nėra sandėlis, kuriame tiesiog laikomas suvalgytas maistas. Jame nuolat vyksta medžiagų apykaitos procesai. Maiste yra maistinės medžiagos (nutrientai), kurios reikalingos žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti – tai:

  • Makronutrientai – baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Šios medžiagos išskiria kalorijas.

  • Mikronutrientai – vitaminai, elektrolitai, mineralai ir kitos aktyvios substancijos, kurios neišskiria šilumos, bet yra būtinos organizmo funkcijoms palaikyti.

Jų svarba ir funkcijos:

  • Tai audinių statybinė medžiaga, kuri padeda susidaryti audiniams ir palaikyti tinkamą jų struktūrą (vanduo, baltymai, riebalai, angliavandeniai ir mineralai);

  • Aprūpina organizmą energija (šią funkciją atlieka makronutrientai: baltymai, riebalai ir angliavandeniai);

  • Reguliuoja organizmo funkcijas (vanduo, vitaminai, mineralai, baltymai, riebalai ir angliavandeniai).