Vegetarinė (Pv) ir veganinė (VD) dieta
Parengė med. dr. L.Petkevičienė
Dietos tikslas: visavertė dieta.
Indikacijos. Skiriama pacientams, kurie dėl sveikatos, maitinimosi įpročių, religinių įsitikinimų ar dėl tam tikrų pažiūrų valgo tik arba iš dalies augalinį maistą.
Nė vienai pacientų/klientų grupei, išskyrus sergančiuosius Vilsono liga (skiriama sumažinto vario kiekio dieta - laktovegetarinė), šiuo metu vegetarinė dieta kaip gydomoji netaikorna. Ją pacientai pasirenka savo noru.
Sergančiųjų kvėpavimo sistemos ligomis maitinimasis
Med. dr. Laisvūnė Petkevičienė
Kvėpavimo pokyčiai būna įvairiame amžiuje. Tinkamas maitinimasis užtikrina optimalų anatominį žmogaus vystymąsį ir kvėpavimo sistemos funkcijas.
Kvėpavimo sistemos ligoms progresuojant, gali atsirasti kitos problemos, susijusios su maisto vartojimu ar su įmitimo pokyčiais, ypač esant sutrikusiai skreplių gamybai, vėmimui, dažnam kvėpavimui, skausmui krūtinėje, nosies polipams, mažakraujystei, depresijai, skonio pokyčiams dėl vaistų vartojimo ir kt. Kvėpavimo sistemos ligos turi neigiamos įtakos maistinių medžiagų vartojimui ir jų įsisavinimui. Tai susiję su nevalgumu, blogu apetitu. Baltymo stoka, iš dalies, turi neigiamos įtakos sveikatai – silpnina organizmo atsparumą ne tik įvairioms bakterijoms, bet ir TBC bacilai.
Skiriama sergantiesiems kvėpavimo sistemos ligomis ir visiems besidomintiems sergančiųjų kvėpavimos sistemos ligomis matinimusi.
Trumpas daržovių apibūdinimas vaikams
Parengta bendradarbiaujant su vaikų gyd. dietologe Daiva Čižauskaite
Pirmenybė teikiama Lietuvoje augantiems vaisiams ir daržovėms. Rekomendacijos skirtos tik sveikiems, nealergiškiems vaikams.
Vaikams iki 3-jų metų amžiaus netinka daržovės su eteriniais aliejais(svogūnai, česnakai, baltieji ridikai, ridikėliai, svogūnų laiškai), išskyrus tik termiškai apdorotus svogūnus, česnakus.
Taip pat galite paskaityti Trumpą vaisių ir uogų apibūdinimą vaikams.
Informacija pateikta iš knygos „Vaikų dietologija: universiteto vadovėlis”. Sudaryt.: Liutauras Labanauskas, Rūta Rokaitė. Autoriai: L.Labanauskas, R.Rokaitė ir kt. Vilnius, 2009 m. – 652 p.
Higienos reikalavimai namuose
Parengė gyd. Rita Sadūnaitė
1. Kodėl reikia laikytis higienos reikalavimų namuose
Maisto higienos principų laikymasis yra labai svarbus veiksnys, apsaugantis šeimą nuo maistu plintančių infekcijų atsiradimo. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis Lietuvoje 85-90 % susirgusiųjų asmenų ūmiomis žarnyno infekcijomis yra susirgę dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto. Toliau publikuojamuose straipsniuose mėginsime aptarti pagrindines priežastis, kurių ignoravimas ar nesilaikymas anksčiau ar vėliau išprovokuoja šeimos narių ūmių žarnyno infekcijų atsiradimą.
Leidinys „Aiškinamasis dietologijos terminų žodynėlis“
Med. dr. Laisvūnės Petkevičienės parengtas Aiškinamasis dietologijos terminų žodynėlis – pirmas tokio pobūdžio leidinys, kuriame pateikiami lietuviški dietologijos terminai, jų apibrėžtys ir atitikmenys anglų kalba. Žodynėlio tikslas – suvienodinti lietuviškų dietologijos terminų vartoseną. Jis skirtas ne tik gydytojams dietologams bei dietistams, bet ir visuomenės sveikatos specialistams, dirbantiems maisto saugos ir mitybos srityje, medicinos gydytojams, slaugytojams ir kitiems sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems pacientams maitinimosi rekomendacijas, bei žurnalistams, rašantiems straipsnius apie maistą ir maitinimąsi.
Knygos ištrauka paspaudus šią nuorodą.
Elektroninį šio leidinio variantą galima nusipirkti el. parduotuvėje.
Puslapis 2 iš 2