Gaminant patiekalus, labai svarbus šiluminis maisto produktų apdorojimas, tai – kepimas, virimas ar troškinimas. Tam tikro šiluminio apdorojimo metu, gaminami maisto produktai netenka nuo 5 iki 25 % maistinių medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių. Dėl to pateikiame maistingumo ir kalorijų skaičiuoklę, kuri padės jums sužinoti, kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų lieka šaltuose patiekaluose arba patiekaluose po šiluminio apdorojimo.

Skaičiuoklės privalumai:

  • Padės sužinoti, kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų yra jūsų pasirinkto kiekio maisto produkte (žaliavoje) ar patiekale be terminio apdorojimo;

  • Padeda sužinoti kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų yra jūsų pasirinkto kiekio maisto produkte ar patiekale po šiluminio apdorojimo (kepimo, virimo ar troškinimo).

Ką reikia pažymėti skaičiuoklės laukeliuose?

  1. Maisto rūšis – šiame laukelyje turite priskirti reikiamus gaminamam jūsų patiekalui maisto produktus (ingredientus) tinkamai gaminamo maisto rūšiai:

    • Augalinis maistas – daržovės, vaisiai, uogos, grūdiniai ir kt.

    • Gyvūninis maistas – mėsa, paukštiena, pienas ir jo produktai: kefyras, varškė, sviestas ir kt.

    • Mėsos kotletai – gaminant kotletus, visus maisto produktus (nepriklausomai ar tai augalinis ar gyvūninis maistas) priskirkite šiam skirsniui bendrai.

    • Žuvis ir jūros gėrybės iki 8% riebumo

    • Žuvis ir jūros gėrybės daugiau nei 8% riebumo

    • Sriubos, kisieliai, kompotai ir padažai – jeigu gaminate šiuos išvardintus patiekalus, tai visus į jų sudėtį įeinančius maisto produktus (nepriklausomai ar tai augalinis ar gyvūninis maistas) priskirkite šiam skirsniui bendrai.

  1. Apdorojimas – turite pasirinkti šiluminio apdorojimo rūšį: kepimas, virimas ar troškinimas. Jei gaminate maisto patiekalą, kuriam nereikia šiluminio apdorojimo, pasirinkite poskyrį: be šiluminio apdorojimo.

  2. Ingredientai – turite pasirinkti iš pateikto sąrašo konkretų maisto produktą, kurį naudojate patiekalo gaminime.

  3. Kiekis (g) – turite įvesti maisto produkto kiekį gramais (valgomosios dalies).

Valgomoji dalis – tai produkto masė, liekanti jį nuvalius ar kitaip paruošus (pvz.: pašalinus išorinius daržovių lapus ar nuskutus luobelę, išėmus iš mėsos ar paukštienos kaulus ir pan.).