Higienos reikalavimai namuose

Parengė gyd. Rita Sadūnaitė

1. Kodėl reikia laikytis higienos reikalavimų namuose

Maisto higienos principų laikymasis yra labai svarbus veiksnys, apsaugantis šeimą nuo maistu plintančių infekcijų atsiradimo. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis Lietuvoje 85-90 % susirgusiųjų asmenų ūmiomis žarnyno infekcijomis yra susirgę dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto. Toliau publikuojamuose straipsniuose mėginsime aptarti pagrindines priežastis, kurių ignoravimas ar nesilaikymas anksčiau ar vėliau išprovokuoja šeimos narių ūmių žarnyno infekcijų atsiradimą.

Technologiniai maisto gamybos reikalavimai

Parengė gyd. Rita Sadūnaitė

Technologiniai maisto gamybos etapai

Žaliavinių maisto produktų laikymas, paruošimas: plovimas, valymas, skutimas, lupimas, tarkavimas, pjaustymas, smulkinimas ir t.t. Šiame etape labai svarbu vartoti daug švaraus tekančio geriamos kokybės vandens matomiems bei nematomiems nešvarumams pašalinti bei vizualiai stebėti, ar visos maisto tvarkymo procedūros  švariai atliktos.

Pavojingiausios vietos namuose, virtuvėje

Parengė gyd. Rita Sadūnaitė

Šį kartą norime jums priminti ir aptarti higienos požiūriu nesaugiausias vietas namuose.

Viena iš nesaugių vietų yra virtuvinė plautuvė. Kodėl? Juk ji dažnai plaunama, neretai dezinfekuojama. Taip, tai yra tiesa, tačiau joje vykdomi labai nešvarūs procesai:

  • plaunamos nešvarios ar žemėtos daržovės, kaip pvz.: kopūstai, morkos, bulvės, nuplaunama žalia mėsa, žuvis,
  • plaunamos lėkštės nuo maisto atliekų likučių,
  • nešvarūs virtuvės įrankiai,
  • plaunamos nešvarios kempinės,
  • nešvarios rankos ir t.t.

Norėdami prisileisti daug vandens į virtuvines plautuves, jeigu reikalinga, trumpam jas užkimškite tik specialiais guminiais ar sintetiniais kamščiais, bet ne mazgočių gumulais.

Kiekvienai šeimininkei labai svarbu išlaikyti virtuvinę plautuvę nepriekaištingos būklės, kad ji netaptų tiesioginiu kryžminės taršos šaltiniu.