Sumažinta kalorijų kiekio dieta (Kcal↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: esant antsvoriui ar nutukimui mažinti kūno svorį, reguliuoti kraujospūdį, mažinti druskos vartojimą ir riboti natrio kiekį dietoje, koreguoti skysčių kiekį, skatinti būti fiziškai aktyviam.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • Antsvoris;
  • Nutukimas.

 

Kas žinotina apie nutukimą?

Nutukimas – tai būsena, kai žmogaus organizme susikaupia per didelis riebalinio audinio kiekis, o dėl to didėja ir kūno svoris. Svoris auga ne tik dėl riebalinio audinio didėjimo, bet ir dėl sąnarių bei kaulų pokyčių, kitų priežasčių (genetinių, medžiagų apykaitos, hormoninių, aplinkos veiksnių). Moterims svoris padidėja prieš menstruacijas dėl skysčių susilaikymo. Antsvorį ar nutukimą, atsiradusį dėl netinkamo maitinimosi ir fizinio pasyvumo, galima reguliuoti keičiant gyvensenos įpročius – reguliariai būnant fiziškai aktyviam, tinkamai maitinantis.
Jei žmogus gauna mažiau energijos nei suvartoja, svoris mažėja.Kai energijos gaunama daugiau nei suvartojama, ji ima kauptis organizme riebalų pavidalu. Dėl to per dieną suvalgomo maisto energinę vertę reikėtų mažinti 500–1000 kalorijų. Tokiais atvejais per savaitę suliesėjama apie 500–1000g. Tai nėra staigus liesėjimas ir organizmas pamažu prisitaiko prie naujų sąlygų. Toks liesėjimas nekenkia sveikatai. Per keletą mėnesių kūno svoris lėtai, bet ženkliai sumažėja. Rezultatas priklauso nuo valios ir kantrybės, suvokimo, kad liesėti būtina. Klaidinga manyti, kad tokia dieta greitai pasibaigs, kad visos skiriamos pastangos yra trumpalaikės. Iš tikrų­jų liesėjimas yra ilgalaikis procesas norint gauti reikiamą rezultatą.
Kartais tai užtrunka net kelerius metus. Nerealu liesėti tik kelias savaites, o po to grįžti prie senų maitinimosi įpročių, nes kūno svoris vėl pradeda didėti.

Antsvoris nėra vien tik maitinimosi problema. Neatitikimas tarp gaunamos ir suvartojamos energijos gali atsirasti dėl įvairių prie­žasčių. Psichinės ir socialinės problemos taip pat gali prisidėti prie svorio didėjimo. Kitos priežastys gali būti gimdymas ar lieknėjimo priemonių vartojimas. Kai kurie medikamentai taip pat sukelia svorio didėjimą, nors dažnai tai neigiama. Reikia stengtis naudoti tokius antsvorio ir nutukimo gydymo būdus, kurie padėtų keisti gyvenseną.

Bendrieji reikalavimai:

  • Dietoje turi būti reikiamas pagal Jūsų fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir kalorijų kiekis;
  • Kalorijų kiekis dietoje neturi būti mažesnis nei kalorijų kiekis, reikalingas pagrindinei medžiagų apykaitai;
  • Reikiamas kalorijų kiekis skaičiuojamas  kiekvienam individualiai taip, kad būtų 500 kcal deficitas per dieną. Kalorijų kiekį mažinti laipsniškai, per savaitę patartina suliesėti 300-500 g.;
  • Laikantis labai mažo kalorijų kiekio dietos 600-800 kcal per dieną gali būti įvairių komplikacijų, mirties atveju. Tokia trumpalaikė dieta gali būti skiriama tik ligoninėje pacientams, kurie yra ženkliai nutukę (III laipsnio nutukimas);
  • Prieš pradėdami mažinti kūno svorį, iš­siaiškinkite maitinimosi įpročius. Dėl to 2–3–7 dienas pildykite maitinimosi savikontrolės dienyną, žymėdami porcijos svorį, maistinę ir energinę vertę (Maitinimosi savikontrolės dienynas);
  • Reikėtų žinoti, nuo kokių produktų tunkama. Tai yra riebalai, saldumynai ir dažnas užkandžiavimas. Per parą gaunamo maisto kaloringumą patartina sumažinti 40 %, parenkant liesus produktus ir atsisakant užkandžių. Baltymų dietoje nereikėtų mažinti, nes gali pradėti nykti raumenys. Gaunamų baltymų kiekis neturi būti mažesnis nei 60 g per dieną;
  • Kita problema – nuolatinis alkio jutimas. Malšinti jį reikia didelių valios pastangų. Jūs patys turite sukaupti valią, kad nugalėtumėte šį jausmą;
  • Atsižvelgiant į galimybes ir sveikatos būklę kuo dažniau vaikščiokite, nes padažnėjus kvėpavimui pagreitėja kraujo apytaka ir medžiagų apykaita, suaktyvėja širdies veikla. Labai svarbu – pagerėjus savijautai negrįžkite prie sėslaus gyvenimo būdo ir ankstesnių maitinimosi įpročių, nes kūno svoris gali vėl greitai padidėti;
  • Lieknėjimas – tai riebalų, o ne skysčių, baltymų ar raumenų praradimas. Nors bendra taisyklė teigia, kad „lieknėja tas, kas kalorijų su maistu gauna mažiau nei išeikvoja“, tačiau dieta turi būti subalansuota, kad aprūpinti organizmą reikiamu kiekiu baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų.

Svoris turi mažėti lėtai!
Taip lengviau įgyjami ilgalaikiai tinkamo maitinimosi įpročiai.Ypač svarbu priprasti prie tinkamo valgymo ritmo – valgyti tuopačiu metu 4–5 kartus per dieną, bei nuolatinio fizinio aktyvumo.Taip išvengiama persivalgymo.Dietos tikslinimo ir pritaikymo tikslas yra mažinti suvartojamų kalorijų kiekį, parenkant visaverčius tinkamus ir naudingus organizmui maisto produktus. Fizinis aktyvumas turi būtigyvensenos dalis. Kiekvieną dieną būtina pagal fizines galimybes vieną valandą vaikščioti, bėgioti, plaukioti, važiuoti dviračiu, lipti laiptais, atsikelti ir nueiti prie telefono ar perjungtiTV programą; reikėtų sutrumpinti sėdėjimo nieko neveikiantlaiką (pvz., TV žiūrėjimas).Reguliuojant svorio pokyčius, daugelis nori greitų rezultatų. Nėrajokių dietų, jokių produktų, jokių maisto papildų, kurie galėtų „stebuklingai ir greitai“ reguliuoti kūno svorį.

Kada turėtų būti taikoma svorį mažinanti dieta?
Stebint kūno svorio pokyčius vertinamas kūno masės indeksas(KMI). Laikoma, kad suaugusių asmenų, kurių KMI > 25,5 kg/m2,pagyvenusiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių, kurių KMI > 30 kg/m2, kūno svoris yra padidėjęs – antsvoris ar nutukimas. Tokiems asmenims reikėtų laikytis sumažinto kalorijų kiekio dietos reikalavimų. Tokios dietos tikslas – mažinti organizmo riebalų atsargas, ligų, kurios gali atsirasti dėl nutukimo, prevencija.
Kūno masės indeksas apskaičiuojamas pagal formulę:
KMI = svoris (kg)/ūgis (m)2
Apskaičiuojant KMI reikia atsižvelgti į kūno sudėjimą – stambiakaulis, vidutinis (standartinis) ar smulkiakaulis, bei į amžių – suaugusieji, pagyvenusieji ir vyresni. Galite pasinaudoti svetainėje esančia KMI ir Maistinių medžiagų apskaičiavimo skaičiuokle.
Svorio mažinimo programa turi būti parengta individualiai, atsižvelgiant į jūsų psichosocialinius įpročius.

 

Patarimai laikantis sumažinto kalorijų kiekio dietos:

  • vartokite visų maisto grupių produktus;
  • vartokite liesą pieną, jei toleruojate. Jis yra pagrindinisproduktas, kurio, jei įmanoma, niekada nereikia atsisakyti.Suaugusiam sveikam žmogui rekomenduotina ½ litro perdieną. 100 ml pieno galima pakeisti vienu liesu jogurtu(1 indelis), tik ne sūriu, kuriame yra labai daug sočiųjų riebalų ir kalorijų;
  • skaidulinių medžiagų poreikiui patenkinti kasdien vartokite grūdinius (duona, makaronai, ryžiai), ankštinius (lęšiai,pupos, žirniai) ir žaliąsias daržoves;
  • valgykite vaisius šviežius ir žalius, o ne iš kompoto ar apdorotus. Per dieną reikėtų suvalgyti 2–3 vaisius;
  • daržovių reikėtų valgyti mažiausiai 1 kartą per dieną:geriausiai – šviežių (salotas). Esant kramtymo ir rijimo sutrikimams, salotos gali būti vartojamos šviežių sulčių pavidalu. Daržoves tinka gaminti garuose piurė ar kremo pavidalu;
  • liesi sultiniai turi mažai kalorijų, todėl galite vartoti pagalporeikius. Venkite sultinių kubeliais ar „greitų“ sriubų;
  • ribokite džiovintų vaisių, padažų, gatavo maisto, rūkytųsūrių, džiovintų ir vartojimui paruoštų patiekalų, konservų,gatavos konditerijos ir pieniškų ledų vartojimą;
  • venkite kraujinių, kimštų kiaulienos dešrų (kumpio rūkytadešra ir t. t.), taip pat riebios kiaulienos, nes šiuose produktuose yra daug riebalų;
  • pietums ir vakarienei reikėtų suvalgyti liesos mėsos arpaukštienos (kalakutiena, triušiena ir kt.), baltos ar raudonos žuvies;
  • žuvis turi būti liesa. Nors rausva žuvis labai naudinga sveikatai, reikėtų valgyti baltą (įvairias menkes, plekšnes, jūrosvelnią ir t. t.). Valgant rausvą žuvį reikėtų sumažinti jos nurodytą svorį tokiu būdu: 150 g baltos žuvies atitinka 100 grausvos žuvies. Žuvis geriau nei mėsa;
  • venkite kepto taukuose, troškinto ir aliejuje konservuotomaisto;
  • kiaušinių rekomenduojama ne daugiau kaip 2–3 vnt. persavaitę. Jeigu cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs,mažiau vartokite trynių, pvz., kepkite omletą iš 2 baltymų ir1 trynio;
  • geriausias aliejus – šalto spaudimo linų sėmenų, alyvuogių, saulėgrąžų ar kukurūzų. Sviesto ir margarino vartokitenustatytą normą;
  • troškuliui numalšinti ar atsigerti valgant geriausiai tinkavanduo. Tinka gerti arbatą ar kavą, kitus gėrimus;
  • būtina vengti alaus, kad ir nealkoholinio, vyno ar stipriųalkoholinių gėrimų;
  • venkite saldžių gėrimų, gerkite tik tuos, kuriuose nėra cukraus, o saldinti dirbtiniais saldikliai.

 

Pagrindiniai patarimai, kad kūno svoris nedidėtų

  • griežtai stebėkite suvartojamo maisto kiekį;
  • venkite nerekomenduotinų produktų (džiovintų vaisių,dešrų, kulinarijos gaminių, šokolado ir t. t.);
  • deserto patiekalus valgykite per pietus ar vakarienę;
  • stenkitės valgyti toje pačioje patalpoje (virtuvėje, valgomajame ar kt.) ir toje pačioje vietoje, kur įprastai valgote. Ji turiskirtis nuo vietos, kur nevalgote. Nevalgykite ir negerkitelovoje, jei esate fiziškai aktyvus;
  • valgykite lėtai, ramioje ir malonioje aplinkoje mažiausiai20 min., gerai sukramtykite maistą, tik nuriję maisto košelę,į burną dėkite kitą kąsnį;
  • stenkitės valgyti ne vienas ir, atsisėdę prie stalo, prieš pradėdami valgyti porą minučių pasikalbėkite; darykite trumpas pertraukas tarp valgių, o baigę valgyti iš karto kelkitėsnuo stalo ir greitai išplaukite indus;
  • valgydami nežiūrėkite TV, neskaitykite;
  • pavalgę saikingai pajudėkite;
  • nepraleiskite valgymų, kad stipriai neišalktumėte, valgykite4–5 kartus per dieną, po mažai ir lėtai, nepersivalgydami;
  • per dieną išgerkite 6–8 puodukus vandens ne valgymometu, nes vanduo mažina norą užkandžiauti tarp valgymų;
  • maistą gaminkite paprastu būdu – virkite, garinkite, kepkite be aliejaus. Negaminkite ir nevalgykite apvoliotodžiūvėsėliuose ar miltuose ir kepto ar troškinto maisto supadažais;
  • gaminkite maistą iš leistinų produktų, geriau, kad maistągamintų kiti šeimos nariai;
  • maistą dėkite į mažas lėkštes, kad atrodytų didesnėsporcijos;
  • nustatyto valgymo bei maitinimosi režimo būtinai laikykitės ilgą laiką.

 

Svarbu:

  • sočiai pusryčiaukite, pakankamai pietaukite ir mažai vakarieniaukite (ne atvirkščiai);
  • tinkamą valgiaraštį parenkite iš vakaro;
  • niekada neikite į parduotuvę alkanas: prisipirksite nereikalingų produktų. Iš anksto susidarykite pirkinių sąrašą irturėkite tik tiek pinigų, kiek reikia – išvengsite nereikalingųpirkinių;
  • parduotuvėje nevaikščiokite po „uždraustas“ vietas (kulinarijos, konditerijos, dešrų, paruoštų kepti ir užšaldytų produktų, pvz., picų skyrius);
  • pripraskite skaityti etiketes, nes labai svarbu žinoti produktų maistinę ir energinę vertę, sudėtį, venkite pirkti tokiųproduktų, kurių etiketėse nėra tokios informacijos;
  • negaminkite maisto daugiau nei reikia, venkite maisto liku­čių ir noro juos pabaigti, maisto likučius padėkite į tolimąvietą šaldytuve;
  • vartokite skaidulinį maistą (daržovių, neskaldytų grūdų arnenuluptų vaisių) – jis gerina virškinimą, neleidžia viduriams užkietėti ir suteikia sotumo jausmąeidami į pobūvį iš anksto suplanuokite, kiek galite suvalgytinekaloringo maisto ir išgerti nealkoholinių gėrimų
  • valgydami restoranuose, pobūviuose ar vakarėliuoseatkreipkite dėmesį į porcijų dydį, rinkitės nekaloringus už­kandžius;
  • keiskite maitinimosi įpročius, atsisakykite šventinio valgymo ar valgymo naktį, būkite aktyvesni, mažiau žiūrėkite TV,daugiau judėkite
  • venkite alkoholio

Ar žinote, kad:

  • sriuba prieš pagrindinį patiekalą suteikia sotumo jausmą;
  • prieš pradedant valgyti išgerta stiklinė vandens ar suvalgyta porcija salotų apmalšina alkį, todėl suvalgysite mažiau pagrindinių patiekalų. Antsvorio ir nutukimo reguliavimas yra labai svarbu mažinant širdies kraujagyslių ir kitų ligų atsiradimo riziką. Kol nepasiekėte optimalaus kūno svorio, būtina toliau laikytis kūno svorio didėjimo prevencijos. Svorį mažinti mokykitės susirinkę į grupes, nes bendraudami tarp savęs lengviau pakeisite savo netinkamus įpročius.

 

Nepamirškite, kad:

  • netinkamos labai mažo kalorijų kiekio dietos;
  • skiriant mažiau nei 1200 kcal moterims ir 1500 kcal vyrams,būtina dietą papildyti vitaminų ir mineralų preparatais;
  • nutukimą turi teisę gydyti gydytojai dietologai, kvalifikuoti,turintys sertifikatą gydytojai pirminės sveikatos priežiūroscentruose, privačiuose kabinetuose ir komercinėse struktūrose, dietistai.


Pagrindinės nutukusių asmenų tinkamo maitinimosi taisyklės

  • galima valgyti viską, nuo ko nėra blogai;
  • nėra blogų produktų – yra tik blogai koreguota dieta (arbablogas valgytojas);
  • reikia žinoti – kada (reguliariai), kiek (maisto bei gėrimų kiekis ir porcijų dydžiai), kaip (po mažai, lėtai, susikaupus), kur(tam tikroje patalpoje, prie stalo, toje pačioje vietoje, atitinkamasserviravimas), su kuo (malonioje aplinkoje) – valgyti

Dažnai teisinamasi, kad dėl didelio užimtumo nėra laiko reguliariai ir tinkamai maitintis. Toks pasiteisinimas neturi pagrindo. Svarbu požiūris į maitinimosi kultūrą. Valgymas – tai tam tikras žmonių
bendravimo būdas. Netinkamas maitinimasis, manoma, yra daugelio ligų priežastis. Reikėtų skirti didesnį dėmesį valgymo kultūrai.


Kaip nereikėtų elgtis?
Valgyti bet kada, bet kur, bet ką – „įmesti į skrandį“, kad nebūtumalkanas arba ką patarė valgyti jis ar ji.
Nepaisyti savo fiziologinės prigimties, instinkto, kuris reikalaujavalgyti tinkamą mėgstamą maistą pagal individualią gyvenseną,įskaitant maitinimosi įpročius, kad aprūpintumėte organizmą pagal individualius poreikius reikiamu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, kad nebūtų išbalansuota virškinimo funkcija, užtikrinantivisaverčių virškinimo sulčių ir fermentų gamybą.


Kaip reikėtų elgtis?
Pasirūpinti savimi, savo sveikata, prižiūrėti save. Tik pats žmogusgali tinkamai pasirūpinti savo sveikata. Požiūrio į gyvenseną, įskaitantmaitinimąsi, pokyčiams reikėtų būti psichologiškai pasiruošus, būti motyvuotam (ar sumažinti svorį norime dėl „grožio“, ar dėl sveikatos?). Siekti užsibrėžto tikslo ir jį įgyvendinti, kad būtų patenkintilūkesčiai, reikia turėti didelės kantrybės, ištvermės, užsispyrimo, psichologinio pasiruošimo ir tvirtumo.
Žmogus nėra jautienos, kiaulienos, vištienos, daržovių, vaisių irkitų produktų sandėlys. Žmogaus kūno sudėtis yra tam tikru kiekiusubalansuotų cheminių elementų visuma. Žmogaus organizmevyksta sudėtingi biocheminiai procesai, kurių metu yra gaunamosmaistinės medžiagos (nutrientai) bei energija organizmo fiziologinėms funkcijoms palaikyti. Tai pagrindinė medžiagų apykaita – energija ir kalorijos, naudojamos organizmo pagrindiniams procesams:kūno temperatūrai, maistinių medžiagų cirkuliacijai ir raumenų tonusui palaikyti. Tam tikslui išeikvojama apie 1300–1400–1500 kcalpriklausomai nuo kūno dydžio.
Organizmą energija bei maistinėmis medžiagomis (nutrientais)aprūpiname iš augalinio ir gyvūninio maisto. Energija išeikvojamane tik pagrindinei medžiagų apykaitai, bet ir fiziniam aktyvumui, t. y. vaikščiojimui, bet kokiam fiziniam darbui ir t. t. Sportininkai išeikvojalabai didelį kiekį energijos, kurią reikėtų papildyti atitinkamo kaloringumo racionu. Dėl to, mažinant kūno svorį nerekomenduojamaaktyviai sportuoti, o patariama didinti tik fizinį aktyvumą, kad būtų išeikvojama apie 500 kcal energijos ir 500 kcal sumažintas raciono kaloringumas.

 

Patarimai kaip mažinti riebalų vartojimą:

  • labai svarbu valgyti 4-6 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis ir stengtis tarp jų neužkandžiauti;
  • valgyti lėtai, ramioje aplinkose, gerai kramtant;
  • svarbu fizinis krūvis dienos metu: vaikščiojimas, plaukimas, važiavimas dviračiu. Patartina eiti pėsčiomis, o ne važiuoti mašina, lipti laiptais, o ne kilti liftu, išlipti viena stotele anksčiau;
  • venkite valgyti dešrų ir riebios mėsos (šonkaulių, kiaulės kojų, kiaulienos dešrų, kraujinių dešrų, subproduktų, vištienos kaulų, virtų sultinyje). Prieš gaminant maistą visada nuimti matomus riebalus. Mažiau naudoti nenugriebto pieno produktų, bandelių, konditerijos gaminių ir riebių ledų;
  • Mažiau vartoti aliejaus, sviesto, margarino ir lašinių. Patartina vartoti alyvuogių ir/ar sėklų aliejų maistui gaminti ir/ar užpilti;
  • Geriau vartoti nugriebtą ar pusiau nugriebtą pieną ir jo produktus;
  • Geriausias maisto gaminimo būdas: kepti ant grotelių, virti, garinti, kepti pergamente ant žarijų, mikrobangų krosnelėje be aliejaus. Vengti kepto pavolioto džiūvėsėliuose, troškinto maisto, mirkytų ir aliejuje laikytų produktų.
  • Vartot rekomenduojamą augalinį skaidulingą maistą: javus ir ar natūralius grūdus, duoną, makaronus, ryžius);
  • Vengti saldiklių ir saldumynų: cukraus, medaus, šokolado, sausainių, ledų. Dirbtiniai saldikliai neaprūpina organizmo kalorijomis, saikingai vartojami maistui pasaldinti. Vanduo turi būti pagrindinis gėrimas. Rekomenduojama gerti apie 6 stiklines per dieną.  Galima gerti užpilus be cukraus, augalinį ar gyvūninius sultinius ( nugriebiant susikaupusius riebalus nuo ataušinto sultinio);
  • Vengti alkoholinių  ir saldžių gaivinančių gėrimų (kolos limonado).  Tinka lengvi gėrimai;
  • Galima vartoti actą, citrinas, prieskonius ir aromatizuotas žoleles maistui pagardinti.

Į pietų sudėtį turi įeiti:

  • Porcija žalių ir virtų daržovių: įvairios salotos (pomidorai, morkos, pievagrybiai, pipirai, salierai, ridikai, agurkai, svogūnai, švieži šparagai), aguročių piurė, žalios pupelės, artišokai, kalafiorai, brokoliai, grybai;
  • Porcija liesos mėsos (1/4 viščiuko, veršienos, bifštekso, du gabaliukai liesos nugarinės, 100-120 g. triušienos), baltos ar rausvos žuvies ar kiaušinių (daugiausiai 4  per savaitę);
  • 1 ar 2 porcijos krakmolo ar miltinių produktų: dvi 1 cm duonos riekės, 1 vidutinė bulvė, 1 samtis ryžių, ankštinių daržovių, virtų makaronų ar žirnelių pagal maitinimosi planą;

Kai valgoma ne namuose:

  • Rinktis mažiau pagardintus ir apdirbtus patiekalus, t.y. be padažų, nepavoliotus džiūvėsėliuose ar miltuose keptus ar lengvai apkeptus;

Pirmieji patiekalai:

  • Šviežios salotos,
  • Makaronų, ryžių ar ankštinių daržovių salotos, meliono su kumpiu
  • Ant žarijų keptos daržovės;
  • Viską užpilti aliejumi patiems, kaip rekomenduota.

Garnyrai tinka:

  • Mažos bulvės, virtos garuose, daržovės, gamintos garuose ar ant žarijų, garuose virti balti ryžiai, šampinjonai ant grotelių;
  • Vengti sūrių, keptų su aliejumi ir garnyru (labai įprasta restoranuose);

Desertai:

  • Švieži vaisiai, neriebūs jogurtai, šviežias sūris, citrinos šerbetas;
  • Duonos galima valgyti jei nebuvo valgoma bulvių, ryžių, makaronų ir ankštinių.

 

Maisto produktų klasifikacija pagal riebalų kiekį (g) 100 produktų skaitykite skyrelyje Ar žinai...

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

 

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 42 g(25%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterolis - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 225 g(60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 30-40 g
  • Energinė vertė: 1500 kcal
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčia - 1,5-2 l
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

11,3

8,3

45

300

Priešpiečiai

10

5,6

4,2

23

150

Pietūs

30

16,9

12,5

68

450

Pavakariai

10

5,6

4,2

23

150

Vakarienė

20

11,3

8,3

45

300

Priešnakčiai

10

5,6

4,2

23

150

Viso per dieną gramais:

 

56,25

41,7

225

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

14

10

56

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6

4

23

150

Pietūs

40

23

17

90

600

Vakarienė

25

14

10

56

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

42

225

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 67 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 50 g(25%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterolis - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 270 g (60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 30-40 g
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčiai - 1,5-2 l
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

10

54

360

Priešpiečiai

10

6,75

5

27

180

Pietūs

30

20,25

15

81

540

Pavakariai

10

6,75

5

27

180

Vakarienė

20

13,5

10

54

360

Priešnakčiai

10

6,75

5

27

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

50

270

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

13

68

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7

5

27

180

Pietūs

40

27

20

108

720

Vakarienė

25

17

13

68

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

50

270

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 56 g(25%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterolis - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 300 g (60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 30-40 g
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčia - 1,5-2 l
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

11

60

400

Priešpiečiai

10

7,5

6

30

200

Pietūs

30

22,5

17

90

600

Pavakariai

10

7,5

6

30

200

Vakarienė

20

15

11

60

400

Priešnakčiai

10

7,5

6

30

200

Viso per dieną gramais:

 

75

56

300

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

14

75

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

6

30

200

Pietūs

40

30

22

120

800

Vakarienė

25

19

14

75

500

Viso per dieną gramais:

 

75

56

300

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60