Trintas tirštas maistas (Tm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą reikiamu pagal fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, parenkant mėgiamą, įvairų visavertį, naudingą organizmui maistą.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai;
  • dantų bloga būklė;
  • skausminga burnos ertmė ir ryklė;
  • įvairios virškinimo trakto problemos.

Pustirštis trintas maistas  (Ptm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.

Dietos laikomasi kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai
  • burnos ertmės pakenkimai
  • po galvos, kaklo operacijų;
  • kieto maisto virškinimo sutrikimai;
  • kitos virškinimo trakto problemos;

Pagrindinė ligonių dieta (PL)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: patenkinti sergančiųjų lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje maistinių medžiagų ir energijos poreikius.

Dietos laikomasi, kai sergama:

  • lėtiniu skrandžio uždegimu;
  • opaligė;
  • įvairios kilmės kepenų uždegimu;
  • kitos kepenų ir tulžies latakų ligos;
  • raumenų, kaulų ir sąnarių ligos.

Padidinto baltymų ir kalorijų (energijos) kiekio dieta (Bkcal)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą padidintu baltymų ir energijos kiekiu išsekimo – mitybos nepakankamumo atsiradimo rizikos atveju ar jį gydant.

Dietos laikomasi esant:

  • išsekimui įvairių ligų atveju;
  • įvairios kilmės mitybos nepakankamumui;
  • sumažėjus baltymų kiekiui kraujyje(hipoproteinemija);
  • vitaminų stokai;
  • mažakraujystei;
  • po ligos atstatymo periode;
  • sveikstantiems po ūminių žarnų ligų,;
  • lėtinėmis žarnų ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje beisergant opalige;
  • lėtiniu kepenų uždegimuatoslūgio (remisijos) fazėje;
  • lėtiniais pūlingais susirgimais;
  • tuberkulioze.

Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą.Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, kad išeikvoti apie 500 kcal.