Grįžti į skyrelio "Riebalai" turinį

Žodynėlis

Aterosklerozė :

  • vidinės arterijų sienelės sustorėjimas dėl minkšto, ląstelinio (cellular) ir riebaus sluoksnio, vadinamo ateroma ar aterominės plokštelės, kurios siaurina arterijas ir trukdo kraujui tekėti

  • liga, pasireiškianti arterijų skleroze ir ateroze (arterijos sienelės riebalinė degeneracija).

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti visose kūno ląstelėse (tulžyje, kraujyje, smegenyse, kepenyse ir nerviniame audinyje), ji yra tik gyvūniniame maiste, vidiniame arterijų sienelės sluoksnyje. Cholesterolis kraujyje būna lipoproteinų pavidalu:
DTL (didelio tankio lipoproteinai) - “geras” cholesterolis. Svarbiausias DTL vaidmuo yra paimti iš periferinių audinių cholesterolį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse.
MTL (mažo tankio lipoproteinai) - “blogas” cholesterolis. Pagrindinė MTL funkcija yra cholesterolio pernešimas iš sintezės vietos kepenyse ir žarnų gleivinėje į periferinius audinius ir jų kraujagysles.

Chilomikronas - lipoproteinas, sudarytas iš maisto riebalų, kuriuos gaubia cholesterolio, fosfolipidų ir baltymų molekulės. Susidaro plonojoje žarnoje, absorbavus riebalus, pastariesiems keliaujant limfine sistema į kraują.

Fosfolipidai – lipidai, savo sudėtyje, turintys fosforo rūgšties fragmentų.

Lecitinas – fosfolipidas, cholino darinys, atliekantis emulgatoriaus vaidmenį organizme, svarbus vaidmuo riebalų gabenime ir absorbcijoje, nervinio smegenų audinio funkcijoms. Lecitinas sintetinamas organizme.

Lipidai – riebalai ar į riebalus panašios medžiagos, netirpios vandenyje, bet tirpstančios organiniuose tirpikliuose.

Lipoproteinai – riebalų ir baltymų kompleksas.

Molekulė – mažiausia medžiagos dalelė, turinti tos medžiagos chemines savybes.

Prostaglandinai – nesočiųjų riebalų rūgščių grupė, kurios veikimas panašus į hormonų veikimą.

Riebalinis – turintis riebalų, panašių į riebalinį audinį.

Riebalinis audinys – jungiamojo audinio rūšis, kurio 50 % ląstelių yra riebalinės.

Riebalų hidrinimas – skystųjų riebalų pavertimas kietaisiais prijungiant vandenilį prie riebalų molekulės dvigubųjų ryšių.

Riebalų rūgštys - organinės rūgštys, kurios junginyje su gliceroliu sudaro riebalus. Esminės riebalų rūgštys yra tokios, kurių organizmas negamina ir turi gauti su maistu.

Steatorėja - padidintas riebalų kiekis išmatose (viduriavimas riebiomis išmatomis).

Trans riebalų rūgštys (transriebalai) – nesočiųjų riebalų rūgščių forma (paprastai mononesočiosios riebalų rūgšties, esančios maiste), kurioje vandenilio atomai prie dviejų dvigubą ryšį sudarančių anglies atomų yra skirtingose ryšio pusėse. Šaltiniai: hidrinti riebalai, riebi tešla, riebus keptas maistas.