SKAIDRUS KAULŲ SULTINYS - Nr. 95

Maistingumas:
Baltymai0,07 g
Riebalai0,01 g
Angliavandeniai0,43 g
Energinė vertė2,15 kcal
Receptūros ir gamybos technologijos aprašas:
IngredientaiSvoris (gramais)
BruttoNetto
Maistiniai jautienos kaulai63,0063,00
Morkos3,002,00
Petražolės (šaknys)2,001,00
Ropiniai svogūnai3,002,00
Išeiga:250 g
  • Plokštieji kaulai susmulkinami 5-6 cm gabalėliais, o sąnario galvutės-į kelias dalis;
  • Kaulai sudedami į katilą, užpilami šaltu vandeniu santykiu 1:1,25 arba 1:4,25 ir greitai užverdama;
  • Užvirus nugraibomos putos, sumažinama kaitra ir verdama iš lėto;
  • Verdant graibomi riebalai, paliekant ploną jų sluoksnį, apsaugantį nuo išgaravimo;
  • Jei riebalų daug, o skystis verda smarkiai, riebalų sluoksnis susiskaldo smulkiais rutuliukais, kurie emaliuojasi, ir sultinys pasidaro drumstas bei neskanus;
  • Jautienos kaulai verdami 3,5-4 val.;
  • Ilgiau verdant išgaruoja daug aromatinių medžiagų ir sultinio kokybė pablogėja;
  • Likus 30-40 min. iki virimo pabaigos, sudedamos prieskoninių daržovių šaknys;
  • Išvirtas sultinys perkošiamas per tankų sietelį;
  • Iš kaulų sultinių galima ruošti sriubas visoms dietoms.

Paaiškinimas: prie kai kurių ingredientų esanti ženklas * reiškia, kad patiekalą galima patiekti su šiuo priedu, pavyzdžiui, su grietine ar su sviestu, su cukrumi ir kt. Šio priedo maistinė ir energetinė vertė į viso patiekalo maistinę ir energetinę vertę neitraukta.

Prie pagrindinio patiekalo maistinės vertės pridedama ir garnyro bei padažo maistinė vertė, nurodyta pagal to garnyro ar padažo receptūros numerį, perskaičiavus pagal reikiamą kiekį.

Naudota literatūra: L. Petkevičienė. Dietetikos praktika, 2008m.