Fosforas

Fosforas yra kaulų ir dantų sudedamoji dalis ir esminis organizmo reguliacinių procesų veiksnys. Fosforas sudaro apie 1 % kūno svorio. 80 % fosforo yra kalcio fosfato junginyje, kuris yra kauluose ir dantyse. Fosforo yra visose organizmo ląstelėse.

 

Rekomenduojama paros norma

  • Vyrams (virš 19 m.) – 700 mg
  • Moterims (virš 19 m.) – 700 mg
  • Nėsčiosioms – 800 mg
  • Žindyvėms – 800 mg.

 

Funkcijos:

  • Dantų ir kaulų formavimas. Fosforas yra kalcio fosfato junginyje, kaulų mineralų dalis. Bloga kaulų kalcifikacija būna dėl fosforo ir kalcio stokos. Dažniausiai fosforo stoka būna dėl padidinto jo išskyrimo su šlapimu ir dėl neadekvačios dietos. Kauluose ir dantyse kaupiamos organizmo fosforo atsargos
  • Fosforas dalyvauja medžiagų apykaitoje, riebalų įsisavinime ir riebalų rūgščių pernešime
  • Svarbus ląstelių augimui, jų dalijimuisi, funkcionavimui ir energijos gamybai
  • Fosforas yra fermentų, kurie dalyvauja (ar svarbūs) baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitoje, sudėtyje
  • Būtinas inkstų veiklai, nervinio impulso perdavimui
  • Palaiko audinių ir organizmo skysčių pH rodiklį

 

Fosforo šaltiniai

Fosforo yra daugelyje produktų. Dėl to fosforo stoka būna reta.

Daugiausia fosforo yra:

  • Mėsoje, vištienoje, žuvyje ir jų produktuose
  • Piene ir jo produktuose
  • Kiaušinio trynyje
  • Neskaldytuose (sveikuose) grūduose
  • Bulvėse ir kitose daržovėse
  • Ankštiniuose, sėklose
  • Riešutuose

Tai geriausi fosforo šaltiniai.

Be to, fosforas yra naudojamas įvairių produktų gamyboje – gėrimai su angliarūgšte, sūrių gamyboje ir kt. Netinkamai maitinantis gali atsirasti fosforo stoka.

Žmogus geriau įsisavina neorganinį fosforą rūgščioje terpėje. Geriausiai fosforas yra įsisavinamas iš mėsos.

Augaluose fosforas yra junginiuose vadinamais fitatais ir jie yra blogiau įsisavinami.

 

Simptomai/ požymiai esant fosforo stokai:

Stokojant fosforo maiste, jo kiekis mažėja kauluose, o kituose audiniuose nekinta, todėl būna:

  • Vaikams – rachitas
  • Apetito stoka
  • Raumenų silpnumas, padidėja jų dirglumas padidėja dirglumas
  • Kaulų skausmas
  • Osteomaliacija
  • Kraujo ląstelių pažeidimas
  • Virškinimo trakto ir inkstų disfunkcija

 

Fosforo pertekliaus požymiai:

  • Virškinimo veiklos sutrikimas
  • Ilgalaikis padidinto kiekio vartojimas gali būti kenksmingas kaulams

 

Fosforo vaidmuo kaulų mineralizacijos procese yra paprasta, tačiau problemos iškyla ne tik dėl fosforo stokos, kiek dėl perdėto jo vartojimo ir fosforo įtakos kalcio koncentracijai. Rekomenduojama kalcis/fosforas sąveikos proporcija lygi 1:1,5 (arba daugiau). Mėsa, paukštiena ir žuvis, savo sudėtyje, pagal proporcijas fosforo turi 15-20 kartų daugiau nei kalcio.

Yra teigiama, kad dietos, turinčios daug baltymų ir tuo pačiu daug fosforo, neigiamai veikia kalcio balansą organizme ir iššaukia kaulų masės nykimą, nors baltymų reikšmė osteoporozėje vis dar diskutuotina. Dietoje esančio fosforo kiekis glaudžiai siejasi su vartojamu baltymingu maistu (mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pieno produktai). Fosforas dideliais kiekiais gaunamas su mėsa ir žuvimi. Fosforas yra daugelio maisto produktų sudėtinė dalis ir dažniausiai asocijuojasi su baltymo – energijos mitybos nepakankamumu.

 

Grįžti į skyrių Mikromineralai